Durvul a helyzet Amerikában: már a tejtermékeket vizsgálja a hatóság

Durvul a helyzet Amerikában: már a tejtermékeket vizsgálja a hatóság

agrarszektor.hu
Miután az USA több államában is felbukkant a madárinfluenza vírusa a tejelő tehénállományok között, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) több tejterméknél is vizsgálatot kezdeményezett. Ennek célja, hogy bebizonyítsák, a tej feldolgozása során a hőkezelés valóban inaktiválja a vírust.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) közlése szerint március óta 12 államban és több mint 120 tejtermelő gazdaságban mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét. A szövetségi tisztviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy a vírus tejelő tehenek körében történő további terjedése növelheti az emberi fertőzések kockázatát - írta meg a Reuters. A szakemberek szerint a madárinfluenza által a lakosságra jelentett kockázat továbbra is alacsony, bár a tejtermelő gazdaságokban dolgozók esetében magasabb, akiknek a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében egyéni védőfelszerelést kell viselniük.

A további vizsgálatok középpontjában az áll, hogy a 155 termékből vett minták alapján biztosítsák, hogy a pasztőrözés inaktiválja a vírust

- mondta Don Prater, az FDA Élelmiszerbiztonsági és Alkalmazott Táplálkozási Központjának megbízott igazgatója.

Az FDA 297 kiskereskedelmi tejtermékmintán végzett korábbi vizsgálata negatív eredménnyel zárult a vírus kimutatására. Don Prater hozzátette, hogy az FDA továbbra is határozottan ellenzi a nyers tejtermékek fogyasztását.

Már az emberekre is veszélyt jelent

Eric Deeble, az USDA madárinfluenzára adott válaszlépésekért felelős megbízott főtanácsadója szerint egyelőre nincs tudomásuk olyan fertőzött tejelő tehénállományról, amely hozzájárulna az ország nyers tejellátáshoz. Demetre Daskalakis, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) Nemzeti Immunizációs és Légúti Betegségek Központjának igazgatója pedig arról számolt be, hogy mostanáig több mint 690 embert figyeltek meg influenzaszerű tünetek miatt, akik fertőzött vagy fertőzöttnek vélt állatokkal érintkeztek. Ezen kívül 51 embert, akiknél jelentkeztek ezek a tünetek, már meg is vizsgáltak. A tesztek alapján három, tejgazdaságban dolgozó munkavállaló tesztje pozitív lett a vírusra, enyhe légúti vagy kötőhártya-gyulladásos tünetekkel, és mindannyian meggyógyultak.

A CDC technikai támogatást nyújt Michigan államnak, ahol már megkezdték a mezőgazdasági dolgozók szerológiai vizsgálatát a vírus okozta korábbi fertőzés jeleinek kimutatására. A hivatal emellett biztosítja, hogy a vizsgálatot más államokban is el lehessen végezni

- mondta Demetre Daskalakis.

Az USDA kutatásokat folytat arra vonatkozóan, hogy a tejelő szarvasmarhák hogyan fertőződnek meg a vírussal a fertőzött tejjel vagy a légzőszervi cseppekkel való érintkezés révén - mondta Eric Deeble, hozzátéve, hogy a tejelő tehenek számára a madárinfluenza elleni vakcina kifejlesztése "eltart egy ideig", és az ügynökség reméli, hogy a vírust enélkül is ki lehet majd irtani a tejelő szarvasmarhákból. Tom Vilsack, az amerikai mezőgazdasági miniszter június közepén a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az ügynökség két tucat céggel folytat tárgyalásokat a szarvasmarhák számára kifejlesztendő madárinfluenza elleni vakcináról.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01