Váratlan hírek érkeztek a lengyel meggyről, erre senki sem számított

Váratlan hírek érkeztek a lengyel meggyről, erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az már az áprlisi 22-24. közit kemény fagyok után látszott, hogy az idei évben jóval kevesebb meggy (és alma) terem majd Lengyelországban a szokásosnál, de a fagykárok mértékéről hivatalos becslések, számok nem láttak napvilágot. Árulkodó volt azonban, hogy május elején a Sandomierz környéki gazdák segítségért fordultak a kormányhoz a régióban tapasztalható 90-100%-os fagykárok miatt. Csodával határos módon, a felhős éjszakáknak köszönhetően a Warka-Grójec régió (Mazóvia) kisebb kieséssel számolhatott, és nemcsak az egyes körzetek, hanem az ültetvényeken belül a fák berakódottsága és a hullás is igen heterogén volt – gyakorlatilag lehetetlen feladat lett volna pontos prognózist készíteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Sad24 portálnak nyilatkozva Piotr Pasik, a Lengyel Meggytermesztők Szövetségének (Krajowego Stowarzyszenia Producentów Wiśni, KSPW) elnöke elmondta, hogy véleménye szerint az idei termés nehezen számszerűsíthető ugyan, de valahol 80 ezer tonna körüli volumen tűnik reálisnak - ez egy szokásos év termésének körülbelül a fele - írja cikkében a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenki tudja, hogy az idei termés nagyon kicsi lesz, és ezzel a feldolgozók is tisztában vannak. Ezért a fagyasztásra szánt, kézi betakarítású meggy árát 5 PLN/kg (460 Ft/kg) környékén sem tartom elképzelhetetlennek, de könnyen előfordulhat, hogy a kezdő árakat a feldogozók ennél jóval alacsonyabb szinten hirdetik majd meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02