Alig isznak már bort a magyarok: így lehetne ezen változtatni

Alig isznak már bort a magyarok: így lehetne ezen változtatni

agrarszektor.hu
A csökkenő borfogyasztás miatt a magyar borászoknak több lábon kell állnia, mustot és pezsgőt is kell készítenie - jelentette ki a hétvégén az agrárminiszter. A folyamatosan csökkenő borfogyasztás nem kedvez a borászoknak, de a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már dolgozik a bor alapú italok népszerűsítésén.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Európai, illetve világszinten is folyamtosan csökken a borfogyasztás. Ezt Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton egy szakmai találkozón Somlóvásárhelyen. A tárcavezető szerint az alkalmazkodás egyik módja a több lábon állás, vagyis a borászatoknak nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt vagy mustot is. Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint, ha a fiatalok alkoholt isznak, koktélokat, long drinkeket fogyasztanak, manapság nem is nagyon ismerik a borokat. A nagy italgyártó cégek a reklámra és marketingre fókuszálnak, így ezek a termékek jobban a fiatalok szemei elött vannak, divatosak lesznek. Leginkább a vörösborok fogynak rosszul – mondta a borász és hozzátette, hogy itthon a fehérborok értékesítésével egyelőre nincs gond. Ennek ellenére váratlanul érte a borágazatot a fogyasztás ilyen mértékű csökkenése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint is alternatívákat kell keresnie a borászatoknak. Frittmann János nagyobb fantáziát lát a pezsgőben, valamint a boralapú, gyümölcsös, alkoholos italok, koktélféleségek készítésében. Úgy gondolja, hogy a változásokkal együtt kell tudni élni. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már dolgozik az ilyen italok népszerűsítésén. A cél, hogy a palackozott borokból helyben koktélokat és bor alapú italokat készítsenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?