2024. szeptember 10. kedd Nikolett, Hunor
Alig isznak már bort a magyarok: így lehetne ezen változtatni

Alig isznak már bort a magyarok: így lehetne ezen változtatni

agrarszektor.hu
A csökkenő borfogyasztás miatt a magyar borászoknak több lábon kell állnia, mustot és pezsgőt is kell készítenie - jelentette ki a hétvégén az agrárminiszter. A folyamatosan csökkenő borfogyasztás nem kedvez a borászoknak, de a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már dolgozik a bor alapú italok népszerűsítésén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Európai, illetve világszinten is folyamtosan csökken a borfogyasztás. Ezt Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton egy szakmai találkozón Somlóvásárhelyen. A tárcavezető szerint az alkalmazkodás egyik módja a több lábon állás, vagyis a borászatoknak nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt vagy mustot is. Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint, ha a fiatalok alkoholt isznak, koktélokat, long drinkeket fogyasztanak, manapság nem is nagyon ismerik a borokat. A nagy italgyártó cégek a reklámra és marketingre fókuszálnak, így ezek a termékek jobban a fiatalok szemei elött vannak, divatosak lesznek. Leginkább a vörösborok fogynak rosszul – mondta a borász és hozzátette, hogy itthon a fehérborok értékesítésével egyelőre nincs gond. Ennek ellenére váratlanul érte a borágazatot a fogyasztás ilyen mértékű csökkenése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint is alternatívákat kell keresnie a borászatoknak. Frittmann János nagyobb fantáziát lát a pezsgőben, valamint a boralapú, gyümölcsös, alkoholos italok, koktélféleségek készítésében. Úgy gondolja, hogy a változásokkal együtt kell tudni élni. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már dolgozik az ilyen italok népszerűsítésén. A cél, hogy a palackozott borokból helyben koktélokat és bor alapú italokat készítsenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?