Itt a csúf igazság: brutálisan drágulnak ezek az élelmiszerek itthon

Itt a csúf igazság: brutálisan drágulnak ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
Bár egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy megállt az élelmiszer-drágulás itthon, az igazság az, hogy még mindig emelkednek az árak egyes termékeknél. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a feldolgozók nem tudnak mit tenni, Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnök-ügyvezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöldségek között olyan is több van, ami éppen hogy olcsóbb lett az elmúlt időszakban.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Habár folyamatosan hallhatjuk, hogy éves alapon is fékezésbe kezdett az élelmiszerek drágulási üteme, a KSH statisztikáiból azért egyáltalán nem ezt olvashatjuk ki. A tíz leginkább dráguló termék és szolgáltatás közül hat is élelmiszer, ráadásul olyanok, amik elég gyakran kerülnek a kosarakba - vagy legalábbis került, mert mint most kiderítettük, a magyarok most már többször is alaposan átgondolják, mit vesznek, és sok dologról lemondtak a 2022-ben indult brutális drágulási hullám kezdete óta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha éves alapon nézzük meg a KSH friss adatait, akkor látni, hogy a kristálycukor tavaly és idén július között igen jelentősen, mintegy 57,5 százalékkal drágult. Ezt követte 33,7 százalékkal a 2,8 százalékos UHT tej, míg a dobogó harmadik fokára a csirkemellfilé állhatott a maga 27,6 százalékos drágulással. Érdemes megemlíteni azt is, hogy éves alapon a 10 legjobban dráguló termék közül hat is élelmiszer.

A sárgarépa kivételével minden felsorolt termék valamilyen fokon feldolgozott, a drágulás döntően a feldolgozók költségnövekedése miatt van. A dráguló energia, a nagyobb munkabér-kiadások és a növekvő EPR-költség, valamint a drága üzemanyag emeli az élelmiszeripar kiadásait, amelyeket kénytelen valamilyen fokon érvényesíteni az átadási áraiban az ágazat. A sertés ára hosszú időn keresztül aránylag magas volt, vagyis a feldolgozók drágán vették az alapanyagot, emellett ráadásul minden egyéb költségük is nőtt. Sokáig azonban nem tudtak áremelést érvényesíteni a kereskedelemmel folytatott tárgyalásokon, mára azonban ezt az igényt (feltehetőleg csak részben) sikerült átvinni az átadási árakba

- mondta Braunmüller Lajos. Hozzátette még azt is, hogy a sertéshúsnál sokáig nem lehetett drágulást eszközölni, mostanra azonban igen, de ezt már a vásárlók is megérzik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember rámutatott arra is, hogy a drágulásnak meg is lett a maga eredménye: a vásárlók még mindig kétszer-háromszor is meggondolják, hogy mit vásárolnak:

Egyértelműen látszik az elmúlt évek fogyasztási válságában, hogy a vásárlók lényegesen kevesebbet vásárolnak a különböző termékkategóriákból. A prémiumnak számító kategóriákban persze nagyobb a visszaesés, de látható, hogy mennyiségben még az alapvető élelmiszerekből is kevesebbet vásárolnak. Ennek oka nem az, hogy ténylegesen kevesebbet fogyasztanak, hanem valószínűleg kevesebb megy pocsékba. Sokkal jobban odafigyelnek a vásárlók a döntéseikre és bizony kevesebbet vesznek még az alapvető termékekből is.

Van, ami tényleg olcsóbb lett

Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnök-ügyvezetője azonban kifejtette, hogy számos olyan zöldségféle van most is, aminek nem nő, hanem valóban csökken az ára.

A frisspiaci zöldségek tekintetében  -paprikafélék, paradicsomfélék, kígyóuborka stb. - estében amennyiben megnézzük az elmúlt évet, akkor mindenki azt tapasztalhatja, hogy árcsökkenés volt egész évben az előző évhez képest. Ezek az árcsökkenések már a pulton is tapasztalhatóak voltak, ami azt is jelenti, hogy a termelőnek jelentős áresése következett be. A paprikafélék estében legalább 5-7%-os árcsökkenés, míg a paradicsomok esetében a több mint 20%-os termelői árvisszaesés is tapasztalható időarányosan. A jelenlegi fogyasztási válságban, ami egész Európára igaz, hogy ugyan nincsenek értékesítési gondok a mennyiségi oldalról, viszont az árak alakulásáról már nem lehet mondani túlságosan jó véleményt

- mondta az elnök, hozzátéve, hogy a fogyasztók vásárlóerejének a szűkülése okán az ár egyre csökken. A 2023-ban elkezdődő inflációs válság komolyan érződik a háztartások pénztárcáin, a zöldségek árai pedig a 2021-2022-es árszintre mentek vissza.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 05:57