Milliónyi turista ette végig a nyári szezont

Milliónyi turista ette végig a nyári szezont

agrarszektor.hu
Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén. A sertéshús, tenger gyümölcsei, friss zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban, és komoly piaci lehetőségeket kínál a beszállítók számára. Ugyanakkor a helyi és nemzetközi élelmiszerláncok számára is kihívást jelent a gyorsan növekvő kereslet kielégítése, amely rugalmas és hatékony logisztikai megoldásokat követel meg. A turizmus és az élelmiszerpiac közötti kölcsönhatás így nemcsak gazdasági lehetőségeket teremt, hanem feladatot is ad az ágazat szereplőinek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A turizmus szezonális jellege komoly hatást gyakorol a keresletre, kiváltképp a mediterrán országokban, ahol a nyári hónapokban több millió turista fordul meg. Ez a növekvő kereslet különféle élelmiszerek esetében erőteljesen befolyásolja az élelmiszerláncokat és a beszállítói piacot.

A grillszezonnal indul a buli

Az egyik legjelentősebb példa a német grillszezon, amely minden évben májusban kezdődik, és komoly keresleti hullámot indít el a sertéshús piacán. Németországban hagyományosan a grillhúsok, különösen a sertéshús és a kolbászok fogyasztása ugrik meg a nyári hónapokban. A statisztikák szerint ilyenkor a sertéshús iránti kereslet több mint 15 százalékkal emelkedik meg a téli hónapokhoz képest.

Spanyolország, Olaszország és Görögország, mint népszerű nyári célpontok, jelentős mennyiségben biztosítanak húskészítményeket, illetve – ételeket az érkező turisták számára. A nyári szezonban ezekben az országokban a húsipari termékek – különösen a sertéshús, csirke és tenger gyümölcsei – iránti kereslet látványosan megugrik, ami komoly logisztikai kihívások elé állítja a helyi és nemzetközi beszállítókat.

Nyáron divatos a mediterrán étrend

A nyári hónapokban a mediterrán étrend népszerűsége szintén emelkedést mutat. Az olívaolaj, friss zöldségek, gyümölcsök, halak és tenger gyümölcsei iránti kereslet megnövekedése egyértelműen összefügg a turisták jelenlétével. Például az olasz tengerparti városokban júliustól szeptemberig a tenger gyümölcsei iránti kereslet gyakran megduplázódik, és ennek kielégítésére a helyi halászati ágazat mellett a nemzetközi import is kulcsszerephez jut.

Az európai turizmus nem csak a mennyiségi növekedést hozza magával, hanem minőségi elvárásokat is támaszt. A turisták egyre nagyobb figyelmet fordítanak a helyi, autentikus ételekre, ami elősegíti a helyi termelők piacra jutását. Ugyanakkor ez kihívást is jelent, hiszen a minőségi követelményeknek való megfelelés mellett a volumen is rendkívül fontos szempont.

Italy, Sicily, Ragusa, people dining and socialising outside at nightNyaranta több millió turista áramlik az EU déli tagállamaiba

A tömegturizmus komoly ellátást követel

A friss termékek iránti kereslet különösen élesen megugrik a nyaralóhelyeken, ami gyakran ellátási problémákhoz vezethet, ha a termelők és beszállítók nem készülnek fel megfelelően.

A tömegturizmus által generált kereslet közvetlen hatást gyakorol a helyi gazdaságokra is. A spanyolországi Andalúziában például a citrusfélék és friss zöldségek iránti kereslet nyaranta jelentősen nő, ami elősegíti a helyi mezőgazdasági termelők és feldolgozók tevékenységének felfutását.

Piaci lehetőségek a beszállítóknak

A nyári turisztikai szezon komoly piaci lehetőségeket kínál a beszállítóknak. Az európai élelmiszeripari vállalatok egyre inkább felismerik a szezonális kereslet által nyújtott potenciált, és igyekeznek pozíciójukat erősíteni a turisták által leginkább látogatott régiókban. A logisztikai kihívások leküzdésére egyre több vállalat épít ki helyi raktárakat és disztribúciós központokat, amelyek lehetővé teszik az azonnali kiszolgálást és a friss termékek gyors eljutását a végfelhasználókhoz.

Ezenkívül a helyi élelmiszertermelők és -szállítók is profitálhatnak a turizmus által generált keresletből, különösen akkor, ha képesek kiváló, egyedi minőséget és autentikus termékeket kínálni. A turizmus szezonális jellege azonban rugalmasságot és gyors reagálást követel meg az ellátási lánc minden szereplőjétől, mivel a kereslet ingadozása gyorsan változó piaci környezetet teremt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 14:01