Váratlan fordulat: meglepő árzuhanás állt be a holland piacokon

Váratlan fordulat: meglepő árzuhanás állt be a holland piacokon

agrarszektor.hu
Kissé érthetetlen módon jelentős mértékben bezuhant a piros kaliforniai paprika ára az árverési csarnokokban Hollandiában, amire az értékesített mennyiségek sem adnak magyarázatot. Ugyanez az áringadozás a német nagykereskedelmi piacokon is megfigyelhető, ahol a 33. héten az árak meredeken, 1,65 euróról 2,07 euróra szöktek fel. Ezeken a piacokon a német paprika, de a Lengyelországból, Törökországból és Albániából származó paprika árszintje is csökkent augusztus végén. 

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Augusztus végén a piros kaliforniai paprika ára váratlanul meredek zuhanásba fordult, és a hét elején még bőven 1 euró/kg feletti árak 26-ára 0,6 euró/kg szintig süllyedtek. Nehéz magyarázatot adni erre az ármozgásra, így például az eladott mennyiségek, azaz a kereslet csökkenése sem támasztja alá az áresést, különösen, hogy a piros kivételével a többi (sárga és zöld) színű kaliforniai paprikánál nem jelentkezett ilyen hatás, ahogy az alábbi ábrán is látható - írja a FruitVeB.

Ez a jelenség a kiskereskedelmet is elérte: a Jumbo szupermarket éppen a múlt héten emelte a vegyes (trikolór) kaliforniai paprika árát 2,09 euró/kg-ra, amit azonban azonnal 1,95 euró/kg-ra korrigált vissza. A PLUS áruházlánc szintén nemrég emelte a paprika árát az üzletekben 1,95 €-ról 2,09 €-ra, de az adatok szerint ők továbbra is ezt az árat alkalmazzák. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34