Ez durva: elárasztják ezek az országok paradicsommal Európát

Ez durva: elárasztják ezek az országok paradicsommal Európát

agrarszektor.hu
A 2015-ös év óta először csökkent az uniós tagállamok által Marokkóból behozott paradicsom volumene, Törökország viszont növelte eladásait. Az Európai Bizottság adatai szerint az uniós tagállamok marokkói paradicsomimportja a 2023 szeptembere és 2024 májusa közötti időszakban 6,8%-kal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszak számaihoz képest.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A Bizottság szerint az EU belső piaci importja 1,37 millió tonna volt, ami 5,7%-os csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és 9,6%-kal marad el az előző öt év átlagától. A harmadik országokból származó paradicsom behozatala a 705 ezer tonnás mennyiséget érte el, ami ugyan 5,9%-kal kevesebb az előző évinél, de 13,4%-kal több az előző öt év átlagánál. A 2023/2024-es szezonban Marokkó továbbra is az EU fő paradicsom-beszállítója volt 464 ezer tonnával, a második helyen Törökország (191 ezer tonna), a harmadikon pedig Tunézia (24 ezer tonna) állt - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Unió Marokkóból származó paradicsomimportja 6,8%-kal, 499-ről 464 ezer tonnára csökkent. Ezzel szemben a Törökországból származó behozatal az ötéves átlaghoz képest 40,4%-kal, a Tunéziából származó behozatal pedig az előző évhez képest 5,8%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 37,1%-kal nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?