2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Váratlan hírek érkeztek a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek érkeztek a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Habár szeptember közepén még olcsó a burgonya Lengyelországban, de hosszabb távon drágulás várható. Ugyanakkor nem csak ott, hanem Európa-szerte a krumpli árának jelentős emelkedését vetítik előre a piaci folyamatok.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Lengyelországban a burgonya nagykereskedelmi ára szeptember elején egy 13,5%-os emelkedéssel kikecmergett az augusztusi gödörből, de mind a mai napig folyamatosan érzékelhető az árak csökkentésére irányuló nyomás. Egyes termelők engednek is ennek a nyomásnak, a többség bosszúságára. Ez az ingerültség nem alaptalan, mivel a kínálati realitások, és különösen a jövőbeli kilátások ellentmondanak az árcsökkenés logikájának. Köztudott, hogy az idei lengyel burgonyatermés volumene finoman szólva sem lesz lenyűgöző az időjárás alakulása miatt: a nyáron uralkodó hőséget és aszályos időszakot most özönvízszerű esőzések követik, ami nemcsak a termés mennyiségében, hanem minőségében is meg fog mutatkozni - írja a FruitVeB.

Márpedig ilyen körülmények mellett az áraknak hosszú távon emelkedniük kellene - kérdés, hogy mikor kezdődik meg ez a tendencia. Ennek indulását egyelőre a “vasárnapi termelők” hátráltatják: a lengyel média így hívja azokat a jellemzően pár hektáros területtel jelentkező, de a piacokon jelentős számban megjelenő gazdákat, akik évről-évre különböző terményeket termesztve jelennek meg akár a nagybani piacokon is, egyes esetekben komoly zavart okozva. Külön-külön ezek a kisebb termelők nem jelentenének gondot a piaci stabilitásra nézve, de mivel jellemzően nem rendelkeznek tárolókkal, és igyekeznek minél gyorsabban értékesíteni készleteiket, olcsón is hajlandók eladni terményeiket - számukra ez még mindig jobb, mintha a nyakukon maradna. Egy ideig tehát még bizonyosan marad az árnyomás, mivel a keresleti oldal a nagybani piacokon könyörtelenül ki fogja használni ezt a kényszert. Ez viszont ideális táptalaj a spekuláció számára, ami azzal a következménnyel járhat, hogy az árak egyszercsak hirtelen és igen dinamikusan fognak majd megemelkedni.

Sok év keserű tapasztalata mondatja azt a lengyel termelőkkel, hogy a szűkös belföldi kínálat egyáltalán nem garancia az árak növekedésére. Ehhez szükség van még az erős keresletre és a külföldi nyomás, az olcsó import hiányára is. Ezeket a szempontokat tekintve is valószínűsíthető a hosszabb távon bekövetkező áremelkedés: kevés burgonya lesz Európa-szerte, nem csak Lengyelországban. Ukrajnában és Moldovában is drágulás tapasztalható a piacokon, és az itteni átlagárak már most magasabbak, mint tavaly. Ukrajnában a szeptember közepi átlagár 0,37 USD/kg (132 Ft/kg)  az egy évvel ezelőtti 0,19 USD/kg (68 Ft/kg) szinthez képest, Moldovában pedig a 0,40 USD/kg (142 Ft/kg) a tavalyi 0,39 USD/kg (139 Ft/kg) szinthez képest csaknem változatlan, de nem szabad elfelejteni, hogy a moldáv piacon éppen egy emelkedő ártrend közepét látjuk, hiszen júliusban még 0,34 USD/kg (121 Ft/kg) volt az átlagár. Magyarországon a Budapest Nagybani Piacon szeptember 9-én a hazai termésű I. osztályú burgonya (Evolution, Louisiana, Ranomi, Red Scarlet) ártartománya 180-220 Ft/kg között alakult.

A lengyel burgonyapiacra tehát hosszabb távon (a vasárnapi termelők okozta átmeneti turbulenciától eltekintve) sem belföldről, sem külföldről nem nehezedik jelentős kínálati nyomás (már csak azért sem, mert Nyugat-Európában sem tűnnek túl rózsásnak a terméskilátások). A most kivárásra játszó nagyobb termelők tehát a télen vagy a tavasz folyamán kifejezetten jól járhatnak, már ha kellő mennyiségben, és ami még fontosabb, jó minőségben sikerül betárolni készleteiket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59