Kiderült az igazság a magyar sütőtökről: ha szereted, ezt tudnod kell

Kiderült az igazság a magyar sütőtökről: ha szereted, ezt tudnod kell

agrarszektor.hu
Itt az ősz, nyakunkon a magyar sütőtök szezonja. A legtöbb töknek nagyjából 3-5 hónapra van szüksége ahhoz, hogy mézédes legyen, a beérése azonban függ az éghajlattól, a fajtától és a növekedési feltételektől is. A HelloVidék cikkéből kiderül, hogy mi jellemzi a 2024-es tökszezont. 

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az idei rendkívüli aszály és a kíméletlen kánikula betett a szabadföldi zöldség- és gyümölcstermesztésnek. Az extrém időjárás nem segítette a sütőtökkel foglalkozó gazdákat, de még így is kiváló minőségű hazai terményre lehet számítani. Javában tart a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak a betakarítása és feldolgozása is – mondta a HelloVidéknek Filepné Pivoda Piroska termelő.

Nem minden az, aminek látszik

Közel 30 éve termesztik ezt a közkedvelt magyar fajtát, jelenleg mintegy 40 hektáron termelnek. Ez idő alatt egyedi, saját fajtát nemesítettek ki – ezért is, idén végleg szakítottak a nagydobosi névvel, és kiváló minőségű sütőtöküket "Téli Parázs" néven forgalmazzák.

Ennek az oka, hogy a nagydobosi sütőtök, mint márka, védhetetlen lett: gyakorlatilag bármelyik szürke tököt eladhatják nagydobosi sütőtökként, hiszen nincs hivatalos fajtavédő tulajdonosa, így bárki szabadon termesztheti. Ha valaki megvesz egy zacskó nagydobosi sütőtökmagot, joggal állíthatja, hogy azt termeszti, viszont senki sem ellenőrzi, hogy valóban azt a fajtát árulja-e a piacon. Rengeteg szürke sütőtök létezik, és mivel a nagydobosi név vonzó, sokan ezt használják marketingcélokra.

- közölte Filepné Pivoda Piroska termelő. A termelők évek óta szelektálják a nagydobosi sütőtököt, különös figyelemmel az ízvilágára, hogy megőrizzék azt a kiváló minőséget, amely a 30-as, 40-es években jellemezte a fajtát.

Bár a mi változatunk kissé nagyobb lett, továbbra is azon dolgozunk, hogy elismert fajtaként jegyezze be a Nébih, és reméljük, hogy egy éven belül hivatalosan is fajta lesz. Jelenleg "Téli Parázs" néven fajtajelöltként szerepel, és ezt a szópárost le is védettük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei szezonra rányomta a bélyegét az aszály

Ahogy Filepné Pivoda Piroska elmondta, 40 hektáros területen vártak 4000 tonna termést, de a hozam közel sem lett akkora. Olyan területeken, ahol nem volt eső májusban és júniusban, egyáltalán nem lett tök, másutt féltermés lett. Azoknál a gazdáknál, akik tudtak öntözni, valamennyi tök termett, de összességében  600 mázsa körüli mennyiséget várnak. 

Évről-évre, ha lassan is, de egyre több sütőtököt eszünk

A területalapú támogatások adatai szerint 2023-ban Magyarországon mintegy 1626 hektáron termesztenek sütőtököt, ami enyhe növekedést jelent az előző évihez képest. A legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében összpontosul, ahol mintegy 336 hektáron termesztenek sütőtököt, Csongrád-Csanád vármegyében 223 hektáron, Bács-Kiskun vármegyében pedig csaknem 192 hektáron foglalkoznak sütőtökkel a gazdálkodók. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog, ami fedezi a belső fogyasztást. Így az import mennyisége elenyésző, az elmúlt években ezer tonna alatt volt a külföldről beérkezett sütőtök mennyisége.

A kínálatban jellemzően idehaza két tökfajjal találkozhatunk:

  • Az óriástök hosszú tenyészidejű, úgynevezett téli tök, színe változatos, alakja lehet hosszúkás henger, ovális, lapított, gömbölyded, szív alakú. A hús színe és vastagsága is változó. Ebbe a fajba tartozik a fent említett Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), illetve az óriástökök egyik változata, a hokkaidó tök is, amely egyre több bolt, zöldségárus kínálatát színesíti.
  • A pézsmatökök szintén népszerűek, ide tartozik többek között a hosszúkás formájú, narancssárga színű kanadai sütőtök. Bár ennek húsa édesebb, ám a Nagydobosi sütőtökkel ellentétben rövidebb ideig eltartható.
EZ IS ÉRDEKELHET

A nagydobosihoz képest a kanadai (baba-, sonka- vagy Orange) töknek sokkal rövidebb a tenyészideje, abból idén is sokkal több termett az országban. Ez a sütőtök a magyarok kedvenc fajtája, ebből vásárolnak a legtöbbet – egyrészt jobb a termésátlaga, ennek következtében jóval olcsóbb is. Héja sötét narancssárga színű, húsa narancssárga, tömege 2-4 kg. Nem tartható el hosszú ideig, így frissen fogyasztva, vagy esetleg feldolgozva használható fel. A Szarvasi Öntözési Kutatóintézet (ma Szarvasi Halászati Kutatóintézet) nemesítette ki, s 1989-ben került a magyarországi fajtajegyzékbe.

Az I. osztályú kanadai sütőtök kilóját most online is elérhető áruházi katalógusok árai alapján – 300 forint körül mozog (Lidlben akciósan most 230 FT/kg is beszerezhető), de áruházanként eltérő lehet. Ára tavaly óta nem sokat változott.

Milyen a jó sütőtök?

Az érett sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya – figyelmeztet a NAK is közleményében.

  • A kanadai sonkatöknél csupán arra kell figyelni, hogy ne legyenek rajta zöld csíkok, akkor nem érett még. Ha egyenletes narancssárga a külseje, akkor már bátran fogyaszthatjuk, érett.7
  • A nagydobosinál azonban - figyelmeztet a szakember - jóval nehezebb megállapítani az érettségét. A vásárlásnál arra érdemes figyelni, hogy a kocsánya teljesen száraz, morzsolható legyen: akkor biztos, hogy éretten szüretelték le. Másrészt érdemes a köröm próbát is elvégezni: ha bele tudjuk mélyeszteni, akkor éretlen. Harmadrészt a sütőtök fényes külseje is az éretlenség jele, ezért is érdemes matt színűt keresni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?