2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Újabb áremelés: úgy drágul egy alapélelmiszerünk, amilyet rég láttunk

Újabb áremelés: úgy drágul egy alapélelmiszerünk, amilyet rég láttunk

agrarszektor.hu
Nyár óta újra folyamatosan növekednek a különböző tejek, illetve a tejtermékek fogyasztói árai. Ez az emelkedés azonban még nem érte el az egy évvel korábbi szinteket. A múlt hónapban a júliusi árakhoz képest 1,5 százalékkal fizettek többet a haza felvásárlók a nyerstejért, amely 10 százalékkal magasabb a tavalyi árszintnél.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Augusztusban kimozdult a nyers tej hazai felvásárlási ára a január óta beállt 164–166 forintos sávból – írja a Világgazdaság a Tej Szakmai Szervezet és Teaméktanács piaci jelentésére hivatkozva. A hazai felvásárlók a múlt hónapban a júliusinál 1,5 százalékkal többet, 166,73 forintot fizettek egy kilogramm nyers tejért, ami 10 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakára jellemző felvásárlási árnál. Ez az ár a zsírtartalom és a fehérjetartalom egyaránt 0,04 százalékpontos javulása és az alapár 1 százalékos növekedése következtében alakult ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben a kiviteli ár további 11 százalékot nőtt, elérte a 198,82 forintot kilogrammonként. Ez 19 százalékkal magasabb a belföldi felvásárlási árnál és a korábbi kiviteli árat 27 százalékkal haladja meg. A kivitel és a felvásárlás is nőtt augusztusban az előző évihez 6, illetve 5 százalékkal. Ebből kifolyólag elmondható, hogy az első nyolchavi felvásárlási ár 3, az export pedig 9 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. A Magyarországon megtermelt nyers tej 11,2 százaléka került exportra ebben az időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítése 2024 első nyolc hónapjában a 2,8 százalékos friss tej, az 1,5 százalékos UHT-tej és a vajkrém kivételével emelkedett az előző évhez mérten. A feldolgozói átadási árak is tovább növekedtek, egyedül az ömlesztett sajt esetében esett vissza. A KSH adatai alapján elmondható, hogy a fogyasztói árak a nyári hónapokban növekedésnek indultak, de az előző év azonos időszakának áraitól még mindig elmaradnak, a 2,8 százalékos UHT-tej kivételével. 2023 januárjához képest a vizsgált termékek fogyasztói árai átlagosan 23 százalékot csökkentek, egyedül a -korábban hatósági áras- 2,8 százalékos UHT-tej árában látszódik nagyobb emelkedés. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?