Őszi hétvége Egerben? Mutatjuk a programokat és borkóstolókat

Őszi hétvége Egerben? Mutatjuk a programokat és borkóstolókat

agrarszektor.hu
A nyári strandszezon után sokan keresik az aktív turizmust, hiszen az ősz a hosszú séták, az izgalmas túrák a városlátogatások és a borkóstolók időszaka. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Egerhez, Etyekhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Egri borvidék! 

Eger Magyarország egyik leglátogatottabb városa: a hevesi vármegyeszékhelyt minden évszakban sok turista, borkedvelő, történelem iránt érdeklődő keresi fel Magyarországról és külföldről is. Az Egri vár és Múzeum meglátogatása szinte kötelező, nem csak osztálykirándulóknak érdekes, sőt, még a panoráma is kiváló.

Felfedezhetjük a híres ostrom történetét, sétálhatunk a vár falain, a vár szomszédságában pedig megtekinthetjük a város legismertebb írójának, Gárdonyi Gézának a házát is. A monumentális Egri Bazilika mellett nem érdemes kihagyni a török időkből fennmaradt Minaretet sem, amely Magyarország egyik legmagasabb középkori műemléke. A város szívében található hangulatos tér kiváló hely sétára és kávézásra, a környéken számos étterem és kávézó található. Eger gasztronómiája sokat fejlődött az elmúlt években.

Eger Magyarország egyik leglátogatottabb városaEger Magyarország egyik leglátogatottabb városa

A város egyik legismertebb éttermét, a Macok Bisztrót a Michelin Guide 2022 és 2023 Bib Gourmand díjjal értékelte, emblematikus ételük a pedig a bikavéres marhapofa. A város új izgalmas vendéglátóhelye a Pont. Gasztroműhely, ami egy small plate-típusú konyha: az ételeket ér megosztani, többfélét is kóstolni egy vacsora alkalmával.

A legjobb reggelihez érdemes a vasútállomás környékére elsétálni, ahol a Fázis Koszt&Kávé tökéletes eggs benedicttel várja a későn kelőket is. A várostól néhány kilométerre fekvő Egerszalókon a híres sódombok mellett Magyarország egyik legkülönlegesebb gyógyvizes fürdőjében lazíthatunk. Az 1 900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17, egész évben működő külső és beltéri medence kap helyet. Gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda biztosítják a kellemes időtöltést minden korosztály számára.

Bikavér és Csillag

Természetesen egyetlen egri kirándulás sem maradhat borkóstoló nélkül.

Az egri borvidék hazai viszonylatban a hűvösebb klímájú területek közé tartozik. Ebből eredően a jól megtartott illatok és szép savak hazája. Változatos talajokon terem a szőlő, ami komoly stílusbeli különbségeket eredményez. A legtöbbeknek természetesen az Egri Bikavér jut eszükbe a borvidék neve hallatán: az Egri Bikavér legalább négy szőlőfajtából házasított terroirvörösbor. Az alapját adó kékfrankos, a borvidék vulkanikus talaja és hűvös klímája teszi egyedivé ezt a bortípust. A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát az Egri Csillag nevű fehérbor megalkotásával.

A Kovács Nimród Borászat a hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül - mint a chardonnay, a pinot noir, a syrah, a merlot és a cabernet franc -, büszke a hagyományos magyar boraira, a furmintra és a kékfrankosra is. Szőlőültetvényeiket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzák, sőt, kézzel is szüretelik. A pincészet hét egybefüggő pincében található Egerben, a történelmi Verőszala utcában, ahol előzetes bejelentkezés alapján többféle borbemutató programot ajánlanak, amelyek között pincelátogatás, technológiai ismertető, és természetesen borkóstoló szerepel. 

Előzetes bejelentkezés alapján többféle borbemutató programban lehet részt venni a Kovács Nimród borászatnálElőzetes bejelentkezés alapján többféle borbemutató programban lehet részt venni a Kovács Nimród borászatnál

A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. A borászat Egerben a Nagykőporoson helyezkedik el, mintegy 4 500 m2-en. A különleges, mediterrán hangulatú épületből csodálatos panoráma tárul elénk Eger városára, amivel az általános, és a borturizmus iránt érdeklődőket egyaránt várják. Érdemes megkóstolni kadarkájukat, kékfrankosukat, és a Bikavér Superiort is.

Egerben szinte minden hónapban találhatunk borhoz, gasztronómiához kapcsolódó rendezvényt: az Egri Bikavér napját minden évben október 18-án ünneplik, amely alkalmából idén is összeállítottak egy izgalmas Egri Bikavér Gasztro Napok programsorozatot. Ennek része több borkóstoló, főzőverseny, pincetúra és vacsoraest is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 25. 11:27