Váratlan hírek érkeztek a pálmaolajról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek a pálmaolajról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A pálmaolaj elvesztette a világ legolcsóbb étolajának pozícióját, köszönhetően a legnagyobb kibocsátók csökkenő termelésének és az alternatívák bőséges kínálatának. Így a világ legnépszerűbb, de sokat kritizált növényi olaja már nem a legolcsóbb. A pálmaolaj napjainkban szinte mindenben megtalálható.

A pálmaolajat 2022 novemberében tonnánként 782 dollárral olcsóbban értékesítették a szójaolajhoz képest, jelenleg azonban drágábban adják. A szójával, a napraforgóval és a repcével ellentétben a pálmát egész évben be tudják takarítani és kevesebb földet igényel a termesztés, vagyis általában olcsóbb. A globális kínálat 85 százalékát adó indonéz és malajziai pálmaültetvények ugyanakkor kihívásokkal néznek szembe. Mint a Bloomberg írja:

EZ IS ÉRDEKELHET

A pálmaolaj-árak idén 10 százalékkal emelkedtek, míg a szója körülbelül 9 százalékkal csökkent bizonyos országokban a jobb terméskilátások miatt. Ennek ellenére rövid- és középtávon nem valószínű a szerkezeti elmozdulás a szója irányába.

A kulcsfontosságú felhasználók, például az indiai süteménykészítők, éttermek és szállodák valószínűleg nem fognak azonnal helyettesítőt keresni, még akkor sem, ha a pálmaolaj háztartási fogyasztásának egy része átterelődhet riválisaira

– mondta Aashish Acharya, a Patanjali Foods Ltd. alelnöke. A pálmaolaj szinte mindenben megtalálható. Állati takarmánygyártók összetevőként is használják, míg egyes országok a pálmából bioüzemanyagot készítenek. A pálmaolaj piaca alkalmazkodik a szezonális keresleti és kínálati tényezők hatásaihoz. A pálmaolaj-fogyasztás decemberben és januárban jellemzően visszaesik a legnagyobb importőr országokban, mivel alacsonyabb hőmérsékleten megszilárdul és ez arra készteti a fogyasztókat, hogy alternatívákat keressenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amint az indiai igény visszaesik és a délkelet-ázsiai pálma termesztési szezonja fellendül, a profit visszaeshet – mondta Gnanasekar Thiagarajan, a Kaleesuwari Intercontinental kereskedelmi és fedezeti stratégiákért felelős vezetője. Ha ez nem történik meg, a pálma elveszítené hatalmas piaci részesedését a szója- és napraforgóolajjal szemben Indiában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?