Eltűnnek az olcsó boltok a szegények lakta városrészekből

Eltűnnek az olcsó boltok a szegények lakta városrészekből

agrarszektor.hu
A magas infláció és a romló üzleti eredmények miatt sorra zárnak be Amerikában a Family Dollar nevű kereskedelmi lánc boltjai. Az olcsó bevásárlási lehetőségeiről ismert lánc visszavonulása a kevésbé tehetős környékekről tovább rontja a szegényebb amerikaiak helyzetét, akik jellemzően a segélyprogramban kapott élelmiszerjegyeiket ezekben a boltokban váltották be – írja elemzésében a Reuters.

A 37 éves nashville-i Latrina Begley vagy hat gyermeke közül valamelyik szinte minden nap az otthonuktól nem messze lévő Family Dollarban vásárolt, és a szövetségi élelmiszer-ellátásból Hot Pockets-et vagy fagyasztott pizzát, illetve olyan alapvető élelmiszereket vásárolt, mint a tej.

A segélyprogramra alapoztak

A COVID-járvány végét követő, az Egyesült Államok legnagyobb éhezés elleni biztonsági hálójának, a korábban élelmiszerjegyeknek nevezett kiegészítő táplálkozási segélyprogramnak (Supplemental Nutrition Assistance Program, SNAP) a tavalyi megszorításai a bezárásokat megelőző hónapokban a kiskereskedő eladásaira is kihatottak.

A bezárás miatt Begley-nek csak néhány kisbolt marad a korábbi Family Dollar egy mérföldes körzetében, olyan drága lehetőségek, amelyeket nem engedhet meg magának. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ő környékét, amely Nashville egy történelmileg fekete városrészében található, alacsony jövedelműnek és az egészséges, megfizethető élelmiszerekhez való alacsony hozzáféréssel rendelkezőnek minősítette, egy olyan területet, amelyet korábban élelmiszersivatagnak neveztek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Visszavonulnak a szegényebb negyedekből

A közel 1000 üzlet nagy része, amelyet a Family Dollar bezár, olyan területeken található, ahol más olcsó élelmiszer-kiskereskedők, például a Walmart konkurenciája, derül ki a Reuters elemzéséből, amely a SNAP kiskereskedő-kereső adataiból származik. A Family Dollar anyavállalata, a Dollar Tree nem osztja meg a bezárt üzletek helyét, de a Reuters a lokátor segítségével 648 bezárt Family Dollart tudott megtalálni és elemezni.

A bezárások azután következnek be, hogy a kiskereskedelmi vállalat anyavállalatának vezetői tavaly év végén az élelmiszer-ellátások csökkentésével hozták összefüggésbe az eladások lanyhulását, mondván, hogy a Family Dollar eladásainak "hónapról hónapra történő csökkenése" "megegyezik az országos élelmiszer-ellátási kifizetések fokozatos csökkentésével".

A tartósan magas inflációs időszakot követő bezárások rontják az élelmiszerekhez való hozzáférést a Begley-hez hasonló szegény közösségekben, amelyek a szövetségi élelmiszertámogatásokra és a dollárüzletekre támaszkodnak, mondták a Reutersnek politikai szakértők, professzorok, közösségi vezetők és egészségügyi szolgáltatók.

Csak drágább alternatívák vannak

Az élelmiszerárak a drogériákban és a vegyesboltokban gyakran jelentősen magasabbak, mint a Family Dollarhoz hasonló dollárüzletekben, amelyek olcsóbb saját márkás termékek szélesebb választékát kínálják, és méretük miatt befolyással vannak a beszállítókra.

A lánc azt hirdette, hogy üzletei az alacsony jövedelmű embereket szolgálják ki, akik a szupermarketekben tett látogatások között a legszükségesebb dolgok beszerzése miatt látogatják az üzleteket. Az augusztus 11-én véget ért évre vonatkozó, a Circana kutatócég által a Reutersnek kizárólagosan átadott adatok szerint azonban az élelmiszer-kedvezményt igénybe vevő vásárlók a dollárüzletekben gyakrabban vásárolnak gabonapelyhet, tejet, kenyeret, levest és fagyasztott vacsorát, mint azok, akik minden más fizetési formát igénybe vesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 29. 16:04