Itt a döntés: újra csökkenhet ennek az alapélelmiszernek az ára

Itt a döntés: újra csökkenhet ennek az alapélelmiszernek az ára

agrarszektor.hu
India szombaton zöld utat adott a nem basmati fehér rizs kivitelének folytatásához, mivel a világ legnagyobb gabonaexportőrének készletei megugrottak, és a gazdák felkészültek az új termés betakarítására a következő hetekben – írja a Reuters. A korábban bejelentett exporttilalom nagy port kavart a világpiacon, és jelentősen megdrágította a rizst.

A nagyobb indiai rizsszállítmányok növelnék a globális készleteket, és mérsékelnék a nemzetközi árakat, mivel az alapélelmiszer más nagy exportőreit, például Pakisztánt, Thaiföldet és Vietnamot arra kényszerítenék, hogy csökkentsék áraikat - mondták a kereskedők.

Fokozatosan enyhítenek

Új-Delhi döntése, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy nem basmati fehér rizst értékesítsenek a világpiacon, a prémium, aromás basmati és parboiled fajták exportkorlátozásainak enyhítésére tett lépések sorát követi. Pénteken India a korábbi 20%-ról 10%-ra csökkentette a parboiled rizs exportvámját. A hónap elején a kormány eltörölte a basmati rizs exportjára vonatkozó minimálárat, hogy segítsen több ezer gazdának, akik panaszkodtak, hogy nem jutnak be a jövedelmező tengerentúli piacokra, például Európába, a Közel-Keletre és az Egyesült Államokba.

A 2023-as kiviteli tilalom óta a helyi kínálat megnőtt, ami a kormányzati raktárak készleteit növelte. Az állami Food Corporation of India rizskészlete szeptember 1-jén 32,3 millió tonna volt, ami 38,6%-kal magasabb, mint tavaly, így a kormánynak bőséges mozgástere van a rizsexport korlátozásának enyhítésére.

EZ IS ÉRDEKELHET

Visszaállhat a régi helyzet

A bőséges monszun esőzéseknek köszönhetően a gazdák 41,35 millió hektáron (102,18 millió hektár) vetettek rizst, ami a tavalyi 40,45 millió hektár (99,95 millió hektár) és az elmúlt öt év átlagában 40,1 millió hektár (99,09 millió hektár) volt.

A parboiled rizsre kivetett 10%-os exportadó és a tonnánkénti 490 dolláros minimálár ellenére az indiai fehér rizs versenyképes lesz a nemzetközi piacon, mondta B.V. Krishna Rao, a rizsexportőrök szövetségének elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 29. 16:04