Ilyen is van: a cégek szoktatnák egészségesebb ételekre a briteket

Ilyen is van: a cégek szoktatnák egészségesebb ételekre a briteket

agrarszektor.hu
A brit vállalkozások és befektetők sürgetik a kormányt, hogy az élelmiszeripar szigorúbb szabályozási ellenőrzésével kezelje a táplálkozással összefüggő betegségeket, mivel a hosszú távú betegségek, például az elhízás a termelékenységet sújtja - írja a Financial Times.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Financial Timesnak azt mondták, hogy a minisztereknek meg kellene határozniuk a rossz táplálkozás elleni küzdelemre vonatkozó jogi szabályozás menetrendjét. A felhívások azt követően hangzottak el, hogy hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban 2,8 millió ember hosszú távú betegség miatt gazdaságilag inaktív.

Egyértelmű szabályozást várnának

"Nyilvánvaló, hogy a gyermekkori elhízás válságát éljük, és ez egyre rosszabb. Üdvözölnénk egy sor különböző reformot az egészségesebb táplálkozás ösztönzésére" - mondta Lauren Woodley, a Nomad Foods, a Birdseye halrudacskákat gyártó cég táplálkozási csoportvezetője. "Az előző kormány idején sok bizonytalanság volt tapasztalható. A bizonytalanság pedig megnehezíti a tervezést" - tette hozzá.

A Tesco szerint a késedelmek és a nemzeti táplálkozás javítását célzó kulcsfontosságú jogszabályok felhígítása egyenlőtlen feltételeket teremtett az iparágon belül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oonagh Turnbull, a Tesco egészségügyért felelős vezetője szerint az előző konzervatív kormányzat "stop-start" megközelítése a reformok végrehajtása során nagy kihívást jelentett a kiskereskedők számára. Hozzátette:

Hatalmas szerepünk van, de ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, az egész iparágnak ugyanazon szabályok szerint kell játszania.

Új intézkedések kellenek?

Turnbull elmondta, hogy a kiskereskedők üdvözlik a vállalkozásokkal konzultálva kialakított szabályozást, és rámutatott a 2022-ben bevezetett jogszabály sikerére, amely megtiltotta a kiskereskedőknek, hogy a boltban jól látható helyeken népszerűsítsék a magas zsír-, cukor- vagy sótartalmú termékeket (HFSS). "Úgy véljük, hogy az újraszabályozás nem történt volna meg ugyanolyan mértékben és ütemben, ha nincs a [HFSS] jogszabály. Ez hajtotta a változást" - tette hozzá. 

"Egy jól átgondolt adó, amely a HFSS-élelmiszereket vizsgálja, olyan eszköz, amelyet a kormány felhasználhatna, de azzal a határozott kikötéssel jár, hogy az adózás önmagában nem változtatja meg a viselkedést" - mondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hamvába holt tervek

Az élelmiszer-adatok átláthatóságával foglalkozó partnerségen keresztül az élelmiszeripari vállalatok és a kiskereskedők számára kötelezővé tették volna az egészségügyi mérőszámok jelentését. A partnerséget 2022-ben hozták létre, Henry Dimbleby nemzeti élelmezési stratégiájában megfogalmazott ajánlás nyomán.

A befektetők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az élelmiszeripari vállalatokra, hogy ambiciózusabb egészségügyi és táplálkozási célokat határozzanak meg annak érdekében, hogy portfóliójukat mentesítsék az egészségtelen élelmiszerek környezeti és társadalmi hatásaitól.

A vagyonkezelők szerint azonban a szabályozás hiányában a vállalatok nem ösztönzik a valódi változtatásokat, legyen szó akár a termékek egészségesebbé tételéről, akár a táplálkozási és környezeti adatok rögzítéséről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?