Változás jön a kenyér árában itthon: ez várhat a vásárlókra hamarosan

Változás jön a kenyér árában itthon: ez várhat a vásárlókra hamarosan

agrarszektor.hu
Egyre többe kerül a malmi búza itthon, ami azt jelenti, hogy hamarosan a lisztért és a kenyérért is többet kell majd fizetni. A malmoknak ugyan jól jönne az olcsó import, de az ukrán gabona behozatalát tiltja a hazai importstop, az orosz búzát pedig védővámmal drágítja az EU.

Nem ukrán, magyar búza és kukorica termelőtől eladó: 100 Ft/kg.” Ilyen borsos áron, tonnánként 100 ezer forintért kínálja az idei termését az egyik nyugat-dunántúli gazda, és a térségben más termelő is ennyiért kínálja a malmi búzát akár kis tételben is. Az Alföldön kicsit olcsóbban, de így is 8 ezer forintért hirdeti mázsáját egy jász-nagykun-szolnok vármegyei másik termelő. Az árak alapján pár hét alatt sokat drágult a búza, hiszen az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer szeptember közepi adatai szerint az étkezési búza hazai termelői ára - áfa és szállítási költség nélkül - tonnánként még mindössze 73 588 forint, a takarmánybúzáé 72 520 forint volt - írja az mfor.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai árakra az is hatással van, hogy az unióban a tavalyitól jóval elmaradt, az előzetes adatok szerint 122 millió tonna lett az idei búzatermés. A legjelentősebben Franciaországban és Németországban csökkent a hozam. A kenyérgabona határidős jegyzésára szeptember 23-án így tonnánként átszámítva 96 939 forintra emelkedett átmenetileg a párizsi árutőzsdén (MATIF). Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára elmondása szerint elszakadt egymástól a takarmány és a malmi búza ára. A malmok így csak a tavalyinál jóval drágábban tudták, tudják a szükséges alapanyagot megvásárolni.

Aki sokallja, vár, az lemarad, mert sorban állnak a nyugat-európai vevők is, hiszen egész Európában kisebb a kínálat. Ami jó hír, hogy ha drágán is, de a malmok még időben be tudtak vásárolni. Az viszont már kevésbé örömteli, hogy a minőségi malmi búza tavalyinál magasabb ára okozta többletköltséget nem tudja lenyelni a malomipar. Nincs akkora nyeresége, így „ez a lisztárakban fog tükröződni. A drágább liszt pedig borítékolhatóan a sütőipari termékek árára is hatással lesz - a kérdés az, hogy milyen mértékben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?