Ez hihetetlen: ennyibe kerül októberben a sárgarépa a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyibe kerül októberben a sárgarépa a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A sárgarépa szokatlan drágulását hozta az október Lengyelországban. A GUS lefelé módosította az idei termésre vonatkozó számait, ami azonnal az árak emelkedéséhez vezetett.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az idei, 2024-es zöldségszezon abban az értelemben bizonyosan különleges lesz Lengyelországban, hogy több olyan zöldségféle is van, amelynél el fog maradni a szokásos őszi áresés. Az egyik ok, ami az ilyen szokatlan ártrend hátterében állhat, a gyenge terméssel kapcsolatos várakozások - a sárgarépa mellett ez jellemző például a céklára is - írja a FruitVeB. A Központi Statisztikai Hivatal (GUS) a júliusban kiadott prognózist követően október első hetében frissítette a zöldségfélék idei terméseredményeire vonatkozó előrejelzéseit. Megjegyzendő, hogy már a júliusi prognózis sem ígért semmi jót: az ebben szereplő 572 ezer tonnás becslés is valamivel elmaradt a tavalyi, 580 ezer tonnás (egyébként az utóbbi 10 évben a legkisebb) mennyiségtől, de a mostani korrekcióban már csak 555 ezer tonna szerepel - ez 25 ezer tonnával, 4%-kal marad el a tavalyitól, és 30%-kal kevesebb, mint 2017-ben.

A sárgarépa nagybani árai ezért még a szokásosnál intenzívebb import ellenére is emelkedni kezdtek. Ennek a drágulásnak az üteme egyelőre nem gyors, de igen fontos, hogy a betakarítási időszakban következett be, ami rendkívülinek számít, mivel előrevetíti azt, hogy az alábbi ábrán is jól látható szezonális jelenség, vagyis az árak tipikus őszi csökkenése az idén nem fog bekövetkezni. Jelenleg a sárgarépa nagybani ára a lengyel piacokon az 1,00-1,50 PLN/kg (95-140 Ft/kg) közötti sávban alakul, ez az utóbbi évtized legmagasabb szintjét jelenti.

Ilyen piaci helyzetben érdemes egy kitekintést tenni a lehetséges beszállító országok piacaira is: Hollandiában a frisspiaci sárgarépa az idei évben ugyan sokkal olcsóbbá vált a tavalyihoz képest, mégis, a lengyel kínálati hézagot nagy valószínűséggel a hollandnál olcsóbb, nagy mennyiségű import tudná csak jelentősen mérsékelni. Az is előfordulhat, hogy a szezon későbbi szakaszában spekulatív céllal visszatartott áru kerül majd a piacokra, ami esetleg áresést eredményezhet (és itt komoly tényező lesz a tárolhatóság), de egyelőre a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy az árak legalább olyan magasak maradnak a szezon során, mint a tavalyi év folyamán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 8. 15:02