Hiány lehet több fűszerből is: erre jobb, ha felkészülnek a magyarok

Hiány lehet több fűszerből is: erre jobb, ha felkészülnek a magyarok

agrarszektor.hu
A klímaváltozás hatása egyre több mindent érint, ezalól pedig a fűszeripar sem kivétel. Ahogy a globális hőmérséklet emelkedik és az időjárási minták átalakulnak, a fűszerek termesztése egyre nehezebb feladattá válik. Annak, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a termelők és hogy mit várhatnak a vásárlók a HelloVidék járt utána.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Majestic Spice cikke alapján az Egyesült Államok változatos éghajlata sokféle tájat alakít ki a mezőgazdaság, így a fűszertermesztés számára is. Ezek a regionális éghajlati eltérések azt jelzik, hogy az éghajlatváltozás minden fűszertermő területet különbözőképpen érint, és sajátos kihívások elé állítja az egyes régiókat.

Az éghajlatváltozás okozta nehézségek globálisan

Kalifornia, amely híres kiváló minőségű fokhagyma- és chiliültetvényeiről, hosszú távú aszályokkal küzd, ami negatívan befolyásolja az öntözéshez szükséges víz elérhetőségét és egyre inkább a talajvízre támaszkodik, ami nem fenntartható megoldás hosszú távon. Az Egyesült Államok jelentős mennyiségű fűszert importál, így a globális fűszertermelés zavarai, mint például Indiában és Indonéziában, közvetlen hatással vannak a fűszerek elérhetőségére és áraira az amerikai piacon. Az amerikai fűszertermelők és cégek egyébként egyre inkább fenntartható gazdálkodási gyakorlatokra és technológiákra - mint a csepegtető öntözés, napenergiával működő üvegházak és biogazdálkodás - támaszkodnak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és a stabil termelés biztosítása érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Indiában a monszun időszak kulcsfontosságú a mezőgazdaság számára, mivel az esőzés elengedhetetlen a növények, köztük a fűszerek öntözéséhez. Az országban számos fűszert, például fekete borsot, kurkumát és kardamomot termesztenek, amelyek erősen függenek az időben érkező és megfelelő mennyiségű monszun esőktől. Az éghajlatváltozás miatt a monszunminták egyre kiszámíthatatlanabbá váltak; az esőzések késlekednek vagy egyenlőtlenül oszlanak el a különböző régiók között. Ez a bizonytalanság megnehezíti a gazdálkodók számára a vetési és betakarítási tevékenységek időzítését.

Az elégtelen monszuncsapadék vízhiányhoz vezet, amely negatívan befolyásolja a speciális vízviszonyokat igénylő fűszernövények állapotát. Ezzel szemben a váratlanul heves esőzések árvízhez vezethetnek, károsítva ezzel a termést és a talajszerkezetet. A fűszertermelésben a monszunok miatti ingadozások instabil piaci ellátáshoz vezetnek, ami jelentős áringadozásokat okozhat. Ez nemcsak a mezőgazdaságtól függő helyi gazdaságokat érinti, hanem a fűszerek globális piacait is, amelyek az exporttevékenységre alapoznak.

Mi jelentheti a megoldást?

A gazdálkodók új mezőgazdasági módszereket próbálnak ki, például az ültetési időpontok módosítását, víztakarékos technikák bevezetését és szerves talajtakarás alkalmazását a talaj nedvességtartalmának javítása érdekében. A technológiai fejlesztések, mint a műholdas képek és a precíziós gazdálkodáshoz szükséges mesterséges intelligencia, segítenek optimalizálni a vízfogyasztást és a termésmonitorozást, így mérsékelve az éghajlati változások okozta bizonytalanságot.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vállalatok egyre inkább fenntartható gazdálkodási módszerekbe fektetnek és támogatják a mezőgazdaság hosszú távú egészségét. Az ökológiai gazdálkodás és a vegyi anyagok csökkentett használata egyre elterjedtebb gyakorlatokká válnak. A fenntarthatóság iránti fogyasztói tudatosság növekedése arra ösztönzi a vállalatokat, hogy felelősebb termelési módszerekre váltsanak. A Fair Trade és a Rainforest Alliance tanúsítványok elősegítik a fenntartható és etikus gazdálkodást azáltal, hogy biztosítják a gazdálkodók méltányos jövedelmét és támogatják a környezetbarát gyakorlatokat.

Magyarországi helyzet

Marosán Zoltán, a Manília vállalat vezetője elmondta a HelloVidéknek, hogy a legnagyobb problémát általában az Indiai-óceánról, vagy óceánok felől érkező ciklonok jelentik: évente 5-10 ciklon éri el azt a térséget ahol a termelőink manufaktúrái dolgoznak. Hozzátette: vannak nehezen hozzáférhető fűszerek, amelyek akár az időjárás kedvezőtlen változása miatt is hiányt képezhetne.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai gasztronómiai piac elindult a minőségi termékek felhasználása felé, nálunk a prémium minőségű különleges borsok, a Srí-Lankai A minősítésű fahéj, a speciális fűszerek, a kakaóbab, és a Vanília (rúd, őrlemény) a legkelendőbb jelenleg

- fogalmazott Marosán Zoltán. Hozzátette: céges szinten igyekszünk a fenntarthatóságra törekedni, és ezért a lehető legtöbbet próbálunk tenni. Az általunk forgalomba hozott termékeknél - amennyiben a termék mivolta engedi - újrahasznosítható csomagolást kérünk a csomagolást végző cégtől, újrahasznosítható csomagfaladásra szolgáló borítékokat, dobozokat használunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 9. 11:31