Meglepő, ami a tojással történik Magyarországon: ezt jobb, ha te is tudod

Meglepő, ami a tojással történik Magyarországon: ezt jobb, ha te is tudod

agrarszektor.hu
Október 11-én ünneplik a Tojás Nemzetközi Világnapját, amely alkalmából szakmai konferenciát szerveztek. Bár az infláció csökkenésével a tojás ára is 3,5 százalékkal mérséklődött, az elmúlt években árnövekedés volt megfigyelhető. A hazai tojástermelés az 1990-es szinthez képest csaknem a felére csökkent és a legfrissebb adatok szerint a magyarok évente átlagosan 240 tojást fogyasztanak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Október 11-én ünneplik a Tojás Nemzetközi Világnapját, amelynek alkalmából a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szakmai konferenciát szervezett. A magyar vásárlók számára azonban sokkal lényegesebb hír, hogy a szeptemberi, 3 százalékos inflációs adat – amely az augusztusi 3,4 százalékhoz képest csökkenést mutat – azt eredményezte, hogy a tojás ára is 3,5 százalékkal mérséklődött, más alapélelmiszerekhez hasonlóan - írja az Világgazdaság.

Az összképet azonban árnyalja a rendkívül magas bázis: ha a 2005 és 2023 közötti időszakot vizsgáljuk, folyamatos áremelkedés figyelhető meg, amely az elmúlt két évben volt a legjelentősebb, hasonlóan a 2012-es kiugráshoz, amit akkor árcsökkenés követett. Tavaly a tyúktojás felvásárlási ára átlagosan 42 forint volt darabonként, míg a fogyasztói ár 79 forintot tett ki. Ezzel párhuzamosan fontos megjegyezni, hogy a hazai tojástermelés 1990 óta közel felére esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vita az állati fehérjékről

Továbbra is vita folyik a vegán étrend követői és az állati fehérjéket tudatosan, nem pazarlóan fogyasztók között. 

A természetes fehérjeforrások közül a tojásfehérje és az anyatej a legkedvezőbb összetételű az emberi szervezet számára. Az ezekben megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható esszenciális aminosavak a fehérjetartalmuk gyakorlatilag teljes felhasználhatóságát lehetővé teszi. Nem sokkal maradnak el tőlük a halak, a húsok vagy éppen a tejtermékek, azonban a növényi, és főleg a nem megfelelően kombinált növényi fehérjeforrások hasznosulása már sokkal kedvezőtlenebb

- mondta a Világgazdaságnak Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár, a tojástermékeket gyártó szigetcsépi Capriovus KFt. kutatás-fejlesztési igazgatója. Hozzátette:

Időskorban természetes folyamat az évről évre megfigyelhető izomtömegvesztés. Utóbbinak a folyamatát tudjuk nagymértékben lassítani és gyakran hosszú évekre megállítani megfelelő minőségű fehérjéket tartalmazó étrenddel. A modernkori élelmezés elképzelhetetlen az egyszerűen felhasználható, biztonságos tojástermékek nélkül, mint amilyenek a héjtól elválasztott hőkezelt tojásbelső, azaz tojáslé, vagy a héjától megtisztított főtt tojás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az igazgató véleménye szerint számos technológiában nincs lehetőség friss tojás vagy hűtést igénylő tojáslé alkalmazására. Számukra fejlesztették ki a hűtést nem igénylő tojáspor termékeket, amelyek akár három évig is megőrzik minőségüket. Ráadásul por formában a magyar tojások könnyedén eljuttathatók a világ bármely részére, legyen az Ázsia vagy Afrika.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 11. 11:28