Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Október 11-én ünneplik a Tojás Nemzetközi Világnapját, amelynek alkalmából a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szakmai konferenciát szervezett. A magyar vásárlók számára azonban sokkal lényegesebb hír, hogy a szeptemberi, 3 százalékos inflációs adat – amely az augusztusi 3,4 százalékhoz képest csökkenést mutat – azt eredményezte, hogy a tojás ára is 3,5 százalékkal mérséklődött, más alapélelmiszerekhez hasonlóan - írja az Világgazdaság.
Az összképet azonban árnyalja a rendkívül magas bázis: ha a 2005 és 2023 közötti időszakot vizsgáljuk, folyamatos áremelkedés figyelhető meg, amely az elmúlt két évben volt a legjelentősebb, hasonlóan a 2012-es kiugráshoz, amit akkor árcsökkenés követett. Tavaly a tyúktojás felvásárlási ára átlagosan 42 forint volt darabonként, míg a fogyasztói ár 79 forintot tett ki. Ezzel párhuzamosan fontos megjegyezni, hogy a hazai tojástermelés 1990 óta közel felére esett vissza.
A 2023-as legfrissebb adatok alapján az összesített tojástermelés 2,32 milliárd darabot tett ki, ami évente fejenként valamivel több mint 240 tojást jelent. Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége körülbelül másfél naponta fogyaszt egy tojást, általában főtt vagy rántott formában.
Vita az állati fehérjékről
Továbbra is vita folyik a vegán étrend követői és az állati fehérjéket tudatosan, nem pazarlóan fogyasztók között.
A természetes fehérjeforrások közül a tojásfehérje és az anyatej a legkedvezőbb összetételű az emberi szervezet számára. Az ezekben megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható esszenciális aminosavak a fehérjetartalmuk gyakorlatilag teljes felhasználhatóságát lehetővé teszi. Nem sokkal maradnak el tőlük a halak, a húsok vagy éppen a tejtermékek, azonban a növényi, és főleg a nem megfelelően kombinált növényi fehérjeforrások hasznosulása már sokkal kedvezőtlenebb
- mondta a Világgazdaságnak Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár, a tojástermékeket gyártó szigetcsépi Capriovus KFt. kutatás-fejlesztési igazgatója. Hozzátette:
Időskorban természetes folyamat az évről évre megfigyelhető izomtömegvesztés. Utóbbinak a folyamatát tudjuk nagymértékben lassítani és gyakran hosszú évekre megállítani megfelelő minőségű fehérjéket tartalmazó étrenddel. A modernkori élelmezés elképzelhetetlen az egyszerűen felhasználható, biztonságos tojástermékek nélkül, mint amilyenek a héjtól elválasztott hőkezelt tojásbelső, azaz tojáslé, vagy a héjától megtisztított főtt tojás.
Az igazgató véleménye szerint számos technológiában nincs lehetőség friss tojás vagy hűtést igénylő tojáslé alkalmazására. Számukra fejlesztették ki a hűtést nem igénylő tojáspor termékeket, amelyek akár három évig is megőrzik minőségüket. Ráadásul por formában a magyar tojások könnyedén eljuttathatók a világ bármely részére, legyen az Ázsia vagy Afrika.