Új hús törhet be a boltok polcaira: nem is hinnéd, hogyan készül

Új hús törhet be a boltok polcaira: nem is hinnéd, hogyan készül

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyságban néhány éven belül megjelenhet a laboratóriumban termesztett hús a boltok polcain. Az Élelmiszer-Szabványügyi Hivatal (FSA) szerint már érkeztek kérelmek tenyésztett steak, marhahús, csirkehús és libamáj forgalmazására, és további 15 kérelem várható a következő két évben - írja a The Guardian.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az FSA kedden 1,6 millió font kormányzati támogatást kapott az új élelmiszerek hatékony biztonsági értékelési folyamatának kidolgozására. A hivatal szerint az Egyesült Királyság vonzó piac lehet a laboratóriumban készülő húsok számára, mivel itt magas a vegánok, vegetáriánusok és flexitáriánusok száma, valamint nagyobb a nyitottság az új élelmiszerek iránt, mint sok más európai országban.  A laboratóriumi húst sejtek tenyésztésével állítják elő, így nem szükséges hozzá állatok felnevelése vagy levágása. Szingapúrban 2020-ban, az Egyesült Államokban 2023-ban, Izraelben pedig 2024-ben már engedélyezték a fogyasztók számára különböző laboratóriumi húsokat. Világszerte számos vállalat fejleszt hasonló termékeket, többek között sertéshúst és halat is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Robin May professzor, az FSA tudományos főtanácsadója hangsúlyozta a biztonság fontosságát:

A vállalatok célja nyilvánvalóan az állati megfelelőtől megkülönböztethetetlen termékek előállítása, de az, ahogyan ezt elérik, alapvetően különbözik. A sejteket folyadékban tenyésztik, és arra késztetik őket, hogy izom-, vér- és zsírszövetté fejlődjenek.

Az FSA projektje az értékelési kritériumok kidolgozására két évig fog tartani, és magában foglalja a tudományos szakértőkkel és a vállalatokkal folytatott megbeszéléseket. A tervek szerint ez egy hatékony jóváhagyási folyamat kialakításához vezet majd, amely várhatóan két évet vesz igénybe a vállalatok számára. Linus Pardoe a Good Food Institute Europe-tól úgy fogalmazott:

Az új kormány egyértelműen ki akarja használni a brit laboratóriumi húsokra az elmúlt években eszközölt komoly befektetéseket, és olyan termékeket kíván piacra dobni, amelyek megfelelnek az Egyesült Királyság aranyszabványos biztonsági előírásainak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár az Egyesült Királyság nyitottnak tűnik az új technológiára, nem mindenhol fogadják ilyen lelkesen. Olaszország és két amerikai állam már megtiltotta a tenyésztett hús értékesítését. Ron DeSantis, Florida kormányzója élesen bírálta a kezdeményezést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 11. 11:28