Ez őrület: ennyibe kerül most a petrezselyem a lengyel piacokon

Ez őrület: ennyibe kerül most a petrezselyem a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Enyhe áreséssel kezdte az októbert a gyökérpetrezselyem Lengyelországban. Ugyanakkor még így is történelmi magasságban van a zöldség ára, ráadásul a tavalyinál jóval kisebb termés prognosztizálható.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Érdekes folyamatok zajlanak a gyökérpetrezselyem nagybani piacán Lengyelországban: a szeptember végi áremelkedést követően október elején a zöldségféle árában korrekció következett be (-10,2%), ezzel visszaállt a szeptember végi szint. Jelenleg a tisztított, zsákos árut a nagybani piacokon 3,50-5,00 PLN/kg (325-465 Ft/kg) közötti áron kínálják - írja a FruitVeB.

A kérdés, hogy vajon folytatódik-e az október elején bekövetkezett árcsökkenés, vagy ez a trend megáll, és a zöldségféle ára ismét történelmi magasságokba kapaszkodik vissza. A földes tételek árának erőteljes csökkenése arra engedne következtetni, hogy a tisztított, zsákos petrezselyem ára is tovább csökken, és erre utal a zöldség árának korábbi években tapasztalt alakulása is (egyértelmű árhullám ősszel, a betakarítás idején). Úgy tűnhet tehát, hogy középtávon a csökkenő tendencia a legvalószínűbb, ám mégsem biztos, hogy ez bekövetkezik. Ennek oka pedig, hogy a Lengyel Statisztika Hivatal (GUS) szeptemberben kiadott prognózisa igen borúlátó, és a nyári becslésben szereplő 150 ezer tonnás termés helyett csak 126 ezer tonnás volument valószínűsít.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?