Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

agrarszektor.hu
Ősszel egyre többen keresik az aktív turizmust: talán ezek a hónapok a legalkalmasabbak a hosszú sétákra, az izgalmas túrákra, a városlátogatásokra, és persze a borkóstolókra is. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak, ősszel és az év többi részében egyaránt. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Etyek-Budához, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Etyeki borvidék!

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az Etyek-Budai borvidék ideális hely egy nyugodt hétvégi kiránduláshoz, főleg akkor, ha szeretjük a bort, a vidéki hangulatot, a természetet és Budapesthez közeli programokat szervezünk. A hegyes-völgyes borvidék szépsége, a több mint 150 éves pincék és a hamisíthatatlan nyugodt, csendes vidéki hangulat kellemes időtöltést, ideális kirándulási lehetőséget kínál látogatói számára.

A vidéket számos kellemes gyalogos túraútvonal szeli át, ahol élvezhetjük a szőlőskerteket és a természeti tájat. A Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program, de a Törökugrató kilátó is egy különleges pont, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Etyektől nem messze található az Alcsúti Arborétum, amely különösen tavasszal és ősszel látványos a virágzó vagy színesedő növényekkel.

A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Etyek-Budai borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Kevesen tudják, hogy Budafok, az egykori Promontor szintén a borvidék része: itt már 1882 óta kiváló minőségű, csúcstechnológiával készülő pezsgőkkel találkozhatunk.

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

Lássuk, milyen borokat érdemes kóstolni!

Könnyebb megértenünk az Etyek-Budai borvidék komplexitását, ha megnézzük, milyen különböző tájak alkotják: az Etyek-Budai termőterület a Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája - északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a dűlőkbe.

Ezt a sokszínűséget leginkább az itt termesztett számos fajta jelképezi a legjobban, melyek az évszázadok folyamán honosodtak meg a vidéken. A nagyszámú fajta használatát magyarázza, hogy a helyi termelők az évjárati hatásokat mérséklendően, mindig a magas minőségű borok előállításához szükséges minőségű alapanyagot tudjanak előállítani.

A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok és magas minőségű tradicionális pezsgők készítésére rendelték a területet. Épp ezért Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir, a szürkebarát, a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a pinot blanc és a cserszegi fűszeres.

Az etyeki Haraszthy Pincészet gyönyörű környezetben, az Öreghegy lankáin épült. A borászat nevét Haraszthy Ágostonról, a kaliforniai szőlőkultúra atyjáról kapta, aki a tradicionális értékeket modern szemlélettel ötvözte. Ezt a szemléletet viszi tovább Pázmány Dániel borász is, aki két évtizede vezeti a pincészetet.

A pincészet jelenleg 123 hektáron gazdálkodik, a művelt területek egy része Öreghegyen, másik része pedig Válon található. Rendszeresen tartanak pincelátogatással egybekötött borkóstolókat, a pincészethez tartozó, magát steakhouse-ként definiáló Matador étteremben pedig házi készítésű felvágottakat és a világ minden tájáról származó húskülönlegességeket kóstolhatnak a látogatók.

A Váli-völgyben található Vabrik Pincészetet 2011-ben alapították az azonos nevet viselő birtokon. A családi borászat 31 hektáron gazdálkodik és évente 20-30 ezer palack bort készít főként fehér szőlőkből, de a szortimentükben megtalálhatók vörösborok és természetes édes borok is. A pincészet mellett található birtok rendezvényhelyszínként is szolgál, számos lehetőséget kínálva házasulandók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?