Áttörés jöhet a borágazatban? Nagyot robbantottak a szakértők

Áttörés jöhet a borágazatban? Nagyot robbantottak a szakértők

agrarszektor.hu
Lezárult az ADEXGO Kft. és a Széchenyi István Egyetem „Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása” című közös, nemzetközi 2019-2.2.1-EUREKA pályázata. A hároméves időszak alatt roncsolásmentes spektroszkópiás és elektronikus érzékelő technológiák alkalmazásával azonosították a borfajtákat, valamint a szennyezett és íz- vagy illathibás borokat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A projekt a román SC ICA Research and Development SRL vállalat vezetésével, valamint további két román partner – a SC Pharmacorp Innovation SRL és a University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest (USAMVB) – részvételével valósult meg. A 2024. augusztus 31-én zárult pályázat fő célja új, innovatív eljárások kidolgozása volt a borkészítés és a borvizsgálat terén. A hároméves pályázati időtartam alatt a klasszikus vizsgálati módszerek mellett műszeres gyorsvizsgálati technológiákat felvonultató módszertant dolgoztak ki, mely roncsolásmentes közeli-infravörös spektroszkópiára (NIRS), optoelektronikai és gázkromatográfiás (GC) elektronikus orra, biológiai membránnal bevont ionszelektív térvezérlésű tranzisztor (ISFET) szenzorokkal szerelt elektronikus nyelvre épült -írja közleméyében a Széchenyi Egyetem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kifejlesztett technológia segítségével az egyes borfajták azonosítását végezték el, illetve azonosították a szennyezett vagy fertőzött, íz- és illathibát mutató borokat. A kidolgozott műszeres gyorsvizsgálati technológiát sikeresen alkalmazták a román konzorciumi partnerek által fejlesztett borászati technológiával előállított kísérleti borok minőségének leírására, az egyes élesztőtörzsekkel és azok kombinációival készített borok objektív jellemzésére.

Az eredmények igazolták, hogy a különböző minőségvizsgálati protokollokat egységes rendszerbe foglaló komplex módszertan a humán borminősítés és a célzott kémiai vizsgálatok mellett hasznos eszköze az innovatív borászati fejlesztéseknek. A projekt résztvevői kidolgoztak egy komplex borminőség-vizsgálati technológiát és módszertant, ami bővíti az ADEXGO Kft. Correltech üzletága, valamint a Széchenyi István Egyetem által nyújtott szolgáltatások körét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?