Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Az INNOKOVÁSZ projekt egy olyan innovatív kovászolási technológián alapuló péktermék-család létrehozását célozza meg, amelyben a kovászolás folyamata precízen definiált, és az előnyös tulajdonságaik alapján gondosan kiválasztott mikrobák játszanak meghatározó szerepet. A projekt komplex megközelítést alkalmaz, amely magában foglalja a vadkovászok mikrobiomjának részletes vizsgálatát és az élesztő- és baktériumfajok minőségi és mennyiségi azonosítását - írja közös közleményében az egyetem és a sütöde.
Az azonosított mikrobákból törzsgyűjteményt hozunk létre, amelyet további potenciálisan hasznos törzsekkel bővítünk. Az adatbázis értékes információkat nyújt nemcsak a kutatók és fejlesztők, hanem a fogyasztók számára is, biztosítva számukra megbízható forrást a péktermékek egészségügyi előnyeiről. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyártási technológia kidolgozására és standardizálására, hogy az új kovászos péktermékek üzemi méretben is hatékonyan és következetesen készüljenek.
A törzsgyűjtemény létrehozása, valamint a gyártási technolgóia kifejlesztése 24 hónap alatt valósul meg. A fejlesztésben kizárólag a konzorciumi tagok saját munkavállalói vesznek részt, akik dokumentált és nyomonkövethető módon végzik szakmai feladataikat. Összességében az INNOKOVÁSZ projekt hozzájárul az egészségmegőrző kovászos péktermékek fejlesztéséhez és piaci elterjesztéséhez, elősegítve ezzel a fogyasztók egészségének javítását és a péktermékek piacán való versenyképesség növelését.