Tényleg idő előtt meghalunk, ha ilyen ételeket eszünk?

Tényleg idő előtt meghalunk, ha ilyen ételeket eszünk?

agrarszektor.hu
A magas cukor és sótartalmú, alacsony tápértékű ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefügg a korai halálozással – állítja egy amerikai kutatás, amely három évtizeden át követte több mint 100 ezer ember étkezési szokásait és egészségét. A tanulmány megerősíti az eddigi kutatásokat, ám szakértők figyelmeztettek: érdemes fenntartással kezelni az eredményeket, könnyen lehet ugyanis, hogy nem az ilyen ételek okoznak gondot, hanem az, hogy kiszorítják az étrendből az egészséges élelmiszert.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ultrafeldolgozott ételek (UPF) a modern brit táplálkozás mindennapos szereplőjévé váltak, a szupermarketek polcain, a konyhaszekrényekben és az otthoni hűtőszekrényekben egyaránt fellelhetők. Az ilyen élelmiszerek azonban korai sírba küldhetnek minket – írja egy kutatásra hivatkozva a Daily Mail.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos tanulmány eddig is összefüggést tárt fel a szénsavas üdítők, kekszek és készételek és az egészségügyi problémák, köztük a szívbetegségek, sőt egyes rákos megbetegedések között. De az ilyen élelmiszerek a mindennapi életre is hatással lehetnek, például zsírosabbá teszik a hajunkat.

Harminc év eredménye

A kutatók 4 százalékkal többet találtak azoknál az embereknél, akik naponta körülbelül hét adag egészségtelen ételt ettek, mint azoknál a vizsgálati személyeknél, akik ennek a mennyiségnek a felét fogyasztották. Bár a megnövekedett kockázat statisztikailag csak kis mértékű volt, a kutatócsoport szerint eredményeik visszhangozzák a bizonyos típusú ultrafeldolgozott élelmiszerek korlátozására irányuló felhívásokat.

Színes, vonzó, tartalmatlan

A készételek, a jégkrém és a paradicsomos ketchup a legkedveltebb példái azoknak a termékeknek, amelyek az UPF kifejezés alá tartoznak, amely ma már a kevés tápértékkel rendelkező élelmiszerek szinonimái. Ezek különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket a hosszabb eltarthatóság vagy az ízük javítása érdekében barkácsolnak, mint például a pácolt hús, a sajt és a friss kenyér.

A készételek, a fagylalt, a kolbász, a mélyhűtött csirke és a ketchup a legkedveltebb példák közé tartoznak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran fogyasztásra készek, jó ízűek és olcsók.

Nem meglepő az eredmény

Az új tanulmány kiegészíti a növekvő számú bizonyítékot, amely az UPF-ek egészségügyi kockázatait mutatja be, amelyeket évtizedek óta emlegetnek a rák és a demencia kialakulásával való összefüggésük miatt.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban úgy írtak a tanulmányról a tudósok: "Az eredmények alátámasztják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek bizonyos típusainak fogyasztását hosszú távon korlátozni kell az egészség érdekében".

Érdemes óvatosan kezelni a kutatást

Más szakértők azonban bírálták a tanulmányt. Sir David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem statisztika professzor emeritusa azt mondta:

Ez a tanulmány gyenge összefüggést mutat az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az általános halálozás között.

Dr. Duane Mellor dietetikus, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője azt mondta:

Hozzátette: "Az UPF-ek nem minden csoportja jár ugyanolyan egészségügyi kockázatokkal, a cukor és a mesterségesen édesített italok, valamint a feldolgozott húsok kapcsolódnak a legegyértelműbben a korai halálozás kockázatához".

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?