1 hónap múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) olyan erősen módosított, laboratóriumban létrehozott termékek, amelyekkel a legtöbb élelmiszerbolt polcain találkozhatunk – például csomagolt rágcsálnivalók, cukrozott gabonapelyhek, instant tészták és egyes fehérjeszeletek formájában.
Ezek az élelmiszerek többszörös ipari feldolgozáson mennek keresztül, és tele vannak tartósítószerekkel, mesterséges ízesítőkkel, emulgeálószerekkel, valamint nagy mennyiségű cukorral vagy finomított olajokkal.
A Drexel Egyetem kutatói egy olyan programot dolgoztak ki, amely túlmutat az egyszerű oktatáson. A program magában foglalta a sóvárgás kezelésére szolgáló mindfulness stratégiákat, személyre szabott étkezési terveket és a háztartás bevonását. A kutatók pénzügyi támogatást is nyújtottak az egészségesebb élelmiszerek beszerzéséhez.
A kéthónapos kísérletben 14 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt vett részt, akik naponta legalább két UPF terméket fogyasztottak. A program végére a résztvevők közel felére csökkentették UPF-bevitelüket, ami kalóriában és elfogyasztott tételekben is mérhető volt. Napi kalóriabevitelük több mint 600 kalóriával csökkent, cukorfogyasztásuk 50 százalékkal, telített zsírbevitelük 37 százalékkal, nátriumfogyasztásuk pedig 28 százalékkal esett vissza.
A résztvevők hetente találkoztak egészségügyi viselkedési coachokkal csoportos és egyéni foglalkozásokon. Megtanulták azonosítani az UPF-eket, kezelni a sóvárgást és javítani az otthoni élelmiszer-környezetüket. Minden résztvevő 100 dolláros élelmiszerbolt-utalványt kapott az egészségesebb vásárlások támogatására.
A fizikai előnyökön túl a résztvevők mentális és érzelmi javulást is tapasztaltak. Sokan számoltak be jobb közérzetről, valamint a hangulat és az energia szintjének javulásáról.
Mivel az UPF-ek függőségszerű viselkedést válthatnak ki, csökkentésük segíthet az érzelmek szabályozásában és a mentális tisztaság javításában. Dr. Charlotte Hagerman, a kutatás vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy az emberek képesek csökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ha megkapják a megfelelő eszközöket, és lelkesek az ilyen célú beavatkozások iránt. A kutatócsoport a jövőben nagyobb mintán tervezi tesztelni a programot, és értékelni kívánja, mely stratégiák a leghatékonyabbak.