Így fogyhatunk le: ezeket az élelmiszereket kell elkerülnünk

Így fogyhatunk le: ezeket az élelmiszereket kell elkerülnünk

agrarszektor.hu
Egy új kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. A Drexel Egyetem kutatói által kidolgozott program résztvevői két hónap alatt átlagosan 3,5 kilót fogytak, és jelentősen csökkentették a cukor-, zsír- és nátriumfogyasztásukat - számolt be az Earth.com.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) olyan erősen módosított, laboratóriumban létrehozott termékek, amelyekkel a legtöbb élelmiszerbolt polcain találkozhatunk – például csomagolt rágcsálnivalók, cukrozott gabonapelyhek, instant tészták és egyes fehérjeszeletek formájában.

A Drexel Egyetem kutatói egy olyan programot dolgoztak ki, amely túlmutat az egyszerű oktatáson. A program magában foglalta a sóvárgás kezelésére szolgáló mindfulness stratégiákat, személyre szabott étkezési terveket és a háztartás bevonását. A kutatók pénzügyi támogatást is nyújtottak az egészségesebb élelmiszerek beszerzéséhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

A résztvevők hetente találkoztak egészségügyi viselkedési coachokkal csoportos és egyéni foglalkozásokon. Megtanulták azonosítani az UPF-eket, kezelni a sóvárgást és javítani az otthoni élelmiszer-környezetüket. Minden résztvevő 100 dolláros élelmiszerbolt-utalványt kapott az egészségesebb vásárlások támogatására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel az UPF-ek függőségszerű viselkedést válthatnak ki, csökkentésük segíthet az érzelmek szabályozásában és a mentális tisztaság javításában. Dr. Charlotte Hagerman, a kutatás vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy az emberek képesek csökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ha megkapják a megfelelő eszközöket, és lelkesek az ilyen célú beavatkozások iránt. A kutatócsoport a jövőben nagyobb mintán tervezi tesztelni a programot, és értékelni kívánja, mely stratégiák a leghatékonyabbak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI) (x)

Az SDI (Felszín alatti csepegtető öntözés) a mikroöntözés fogalmához talán leginkább közel eső öntözési mód, amivel a gyökérzónába juttatjuk az öntözővizet, és ezzel együtt a vízbe kevert tápanyagot.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. április 17. 14:33