2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Itt a gyorsétel-forradalom: ezt eszi a városi ember

Itt a gyorsétel-forradalom: ezt eszi a városi ember

A városi életstílus gyors ütemű változásai jelentős hatással vannak a táplálkozási szokásokra is. Az emberek életritmusa felgyorsult, ami a hagyományos otthoni főzés háttérbe szorulásával és a kényelmi ételek fogyasztásának növekedésével jár együtt. A modern társadalomban az élelmiszer-fogyasztás egyre inkább az egyszerűségre és gyorsaságra épül, amit a gyorsfagyasztott, kész és félkész élelmiszerek, az ételrendelés, valamint a street food és gyorséttermek népszerűsége is tükröz. Időközben azonban a fogyasztók elvárásai is megváltoztak, vagyis a jelentős piaci növekedéssel párhuzamosan átalakul a termékkínálat is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hagyományos, otthoni főzés korábban a mindennapi élet szerves része volt, különösen a vidéki közösségekben, ahol az ételkészítés gyakran hosszadalmas, a család több tagját is bevonó eseménynek számított. Azonban a városiasodás, a nők munkaerő-piaci részvételének elterjedése, és az egyre hektikusabb életvitel a főzés háttérbe szorulását eredményezte. A 20. század közepétől kezdve a háztartásokban egyre inkább megjelentek a kész és félkész ételek, amelyek gyorsabb és kényelmesebb alternatívát kínáltak a hagyományos főzéssel szemben.

A GlobalData elemzése szerint a modern városi életmód miatt a fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a gyorsan elkészíthető, kényelmi élelmiszereket. A kutatás szerint 2019-ben a globális kész- és félkész élelmiszer-piac értéke meghaladta a 160 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint ez az érték 2024-ben már 200 milliárd dollár fölé emelkedik.

Folyamatosan növekvő piac

A kényelmi ételek, beleértve a gyorsfagyasztott, kész és félkész élelmiszereket, jelentős népszerűségre tettek szert az elmúlt évtizedekben. Ezek az élelmiszerek olyan modern technológiáknak köszönhetik sikerüket, mint a fagyasztás, a vákuumcsomagolás és az előkészített ételek széles választéka, amelyeket csak melegíteni kell.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nielsen 2021-es jelentése szerint a fagyasztott élelmiszerek teljes globális piaca évi 4,5%-os növekedést mutat, és 2025-re várhatóan eléri a 290 milliárd USD-t. Ez a növekedés különösen a városi régiókban figyelhető meg, ahol a fogyasztók számára a gyors elkészíthetőség és az időmegtakarítás a legfontosabb szempontok közé tartozik.

Nem csupán praktikus, vonzó is

A jelentés megjegyzi azt is, hogy nem csupán az életmód járul hozzá a piac növekedéséhez. A kényelmes és feldolgozott élelmiszerek iránti növekvő kereslet az impulzusvásárlás növekedéséhez vezet. A fagyasztott élelmiszerek piacát a globális fogyasztók körében egyre népszerűbbé váló, eltartható élelmiszerek, valamint az ilyen élelmiszerek számos szolgáltatás, szálloda és üdülőhely, valamint gyorsétterem által történő elfogadása hajtja. A jelentés hozzáteszi:

Nagyobb választékot várnak el

A kiskereskedelem az előrejelzések szerint a fagyasztott élelmiszerek piacának vezetője lesz, és a gyorsan elkészíthető ételek iránti megnövekedett kereslet miatt 2024-ben a legnagyobb, 63,1 százalékos bevételi részesedést fogja megszerezni – közli a kutatás. Emellett az online csatornák vegán és növényi alapú termékek és gluténmentes fagyasztott élelmiszerek széles választékát kínálják, amelyek az egészséges termékeket kereső fogyasztók szélesebb körét vonzzák.

Ha éhesek vagyunk, ott a mobil

Fontos trend az is, hogy a kényelmi ételek felfutása mellett a digitalizáció forradalmasította az élelmiszerfogyasztást a rendeléseken keresztül is, különösen a nagyvárosokban. Az online ételrendelés és házhozszállítás piaca robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt évtizedben, és ez a trend a Covid-19 járvány idején tovább erősödött.

Az olyan platformok, mint a DoorDash, Uber Eats és a kínai Meituan, piacvezetőkké váltak, és a fogyasztók egyre inkább ezeket a kényelmes megoldásokat választják a hagyományos főzés helyett. A trend ráadásul a járvány elmúltával is folytatódott.

Street food és gyorséttermek: az azonnali elégedettség keresése

A városi életmód egyik jellegzetes vonása a gyors tempó, ami a vendéglátás igénybevételében is tükröződik. A street food, azaz az utcai ételek és a gyorséttermek kínálata egyre népszerűbbé válik, különösen a fiatalabb generációk körében. Ezek az ételek nemcsak gyorsan elérhetők és viszonylag olcsók, hanem változatos ízeket is kínálnak, amelyek megfelelnek a modern fogyasztók igényeinek. Az ázsiai és amerikai piacok különösen erősek, ahol a fogyasztók egyre inkább a gyors és kényelmes étkezési megoldásokat keresik.

Az egészség is alapelvárás lett

A járvány ebben is erősítette a meglévő trendeket. A McKinsey 2021-es jelentése szerint az egészséges élelmiszerek iránti kereslet 5 százalékkal nőtt a Covid-19 járvány idején, mivel a fogyasztók nagyobb figyelmet fordítottak az egészségükre és jólétükre. Az élelmiszeripari vállalatok válaszul egyre inkább beépítik termékeikbe a "clean label" és "free-from" (pl. gluténmentes, laktózmentes) összetevőket, hogy megfeleljenek az új piaci igényeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A járvány mindent felforgatott

A Covid-19 járvány számos ponton alapvetően megváltoztatta a fogyasztók táplálkozási szokásait. A kezdeti pánikvásárlások után az emberek egyre inkább az otthoni főzés felé fordultak, mivel a járvány alatt a társadalmi távolságtartás és a biztonság prioritássá vált. Ez átmeneti növekedést eredményezett ugyan a házi készítésű ételek iránti érdeklődésben, azonban az ételrendelés és a kényelmi élelmiszerek iránti kereslet is jelentős mértékben megnőtt, mivel sokan keresték a biztonságos és egyszerű megoldásokat a napi étkezésekhez.

A fogyasztók egyre inkább keresik az egészséges, fenntartható és kényelmes élelmiszereket, miközben a technológia és az innováció is formálja a piacot – erre a hazai élelmiszeripari cégek is reagáltak.

A változásoknak ráadásul korántsincs vége: az olyan trendek, mint a növényi alapú élelmiszerek, a fenntarthatóság, az egészségtudatosság és a helyi termékek iránti növekvő igény érinti a kényelmi ételek piacát is, amelynek révén a termékkör is megújul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?