Brutálisan drágul a tej a boltokban, és még nincs vége az áremelésnek

Brutálisan drágul a tej a boltokban, és még nincs vége az áremelésnek

agrarszektor.hu
A 2,8-as UHT tej ára a négy nagy boltláncban tavaly átlagosan 206 forint volt, azonban idén júliustól a kötelező akciózás megszűnésével 329 forintra emelkedett, ami 60 százalékos drágulást jelent. Ezzel szemben az 1,5-ös UHT tej beszerzési ára 4 százalékkal nőtt, míg a 2,8-as tej 10 százalékos dráguláson ment keresztül. A tejpiac helyzete a nemzetközi keresleti és kínálati viszonyok miatt is érzékeny.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egy évvel ezelőtt a 2,8-as UHT tej ára a négy nagy boltláncban (Aldi, Lidl, Penny és Tesco) átlagosan 206 forint volt. Ekkor a termék a megszűnt árstop és a kötelező akciózás szabályai között helyezkedett el. Idén júliustól a kötelező akciózás eltűnt, és ugyanebben a négy boltban már 329 forintba kerül egy liter 2,8-as UHT tej. A drágulás egy év alatt 60 százalékos volt - olvasható a G7 cikkében.

Összehasonlítva az ESL 1,5-ös, az ESL 2,8-as, az UHT 1,5-ös és az UHT 2,8-as tejeket jól látszik, hogy 2020 októberében a 2,8-as UHT tej volt a legdrágább a négyféle közül, ezt a szabadpiaci árazást torzította el az árstop, amely 2021 október közepi szinten maximálta a fogyasztói árat. Normális esetben a tej ára a zsírtartalommal arányosan változik. A kontrollok megszüntetése után azonban a helyzet azonnal elkezdett visszatérni az eredeti viszonyokhoz. Az is elmondható, hogy az ESL friss tejeknél ismét áremelkedés van, az 1,5-ös UHT pedig egyéves időtávot nézve stagnál.

EZ IS ÉRDEKELHET

A stagnálás mögött egy drasztikusabb, éves szintű volumenátrendeződés húzódik meg. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb, szeptemberi adatai szerint egy évvel ezelőtt, 2023 szeptemberében 1,5-ös UHT tejből 4,98 millió litert szereztek be a hazai kiskereskedők, idén szeptemberben azonban már 8,35 milliót. Ezzel párhuzamosan drasztikusan visszaesett a 2,8-as UHT tej beszerzése (és vélhetően az eladása is): egy éve, a kötelező akciózás korában még 9,46 millió liter került a boltok polcaira, idén azonban már csak 6,29 millió.

A terméktanács adatai szerint a magyar üzletek 2023. szeptemberében nettó 1,26 milliárd forintért vásároltak 1,5-ös UHT tejet, míg 2,8-as tejekből 2,54 milliárd forint értékben. Az idei adatok 2,21 és 1,86 milliárd forintra rúgnak. A két népszerű tejfajta esetében az látható, hogy az összesített beszerzett mennyiség alig változott (14,4-ről 14,6 millió literre), és a beszerzési költség is csak kissé nőtt (3,8-ról 4,07 milliárd forintra).

A tejfeldolgozók, illetve a kis- és nagykereskedők egymástól teljesen függetlenül tárgyalnak a különböző tejtermékek áráról és a mennyiségekről. A feldolgozók, a kiskereskedelmi láncok típusa (diszkont, szupermarket, kisbolt), a tejtermékek sokfélesége és az eltérő önköltségek mind olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolhatják a feldolgozói átadói árakat és közvetve a fogyasztói árakat is

– mondja Harcz Zoltán, a szakmaközi szervezet ügyvezető igazgatója. A tejágazat rendkívül kitett az európai tejpiaci viszonyoknak. Harcz Zoltán megjegyezte, hogy a sajtkínálat fele importból származik, és még nagyobb szerepet játszik a behozatal a joghurtok és vajak esetében, így a magyar beszállítók alkuhelyzetére, valamint a végső fogyasztói árakra is komoly hatással vannak a nemzetközi keresleti és kínálati viszonyok. Jelenleg az európai tejtermékárak emelkednek: egy év alatt a német nagykereskedelmi sajt ára közel 20 százalékkal nőtt, míg a vaj ára több mint 70 százalékkal drágult.

EZ IS ÉRDEKELHET

A várható drágulás fő oka, hogy a hazai nyerstej ára az előző év augusztusához képest 10 százalékkal emelkedett, emellett pedig más költségekkel is számolni kell a termelőknek. Ezek közé tartozik az EPR díj, a kiberbiztonsági költségek, az e-önellenőrzési rendszer költségei, az emelt útdíj, a dízel jövedéki adó, valamint az ipari vízdíj és ipari szennyvíz díj.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?