Megszólalt a szakértő: így előzhetjük meg a bajt

Megszólalt a szakértő: így előzhetjük meg a bajt

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá válnak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ami aggodalomra ad okot a közegészségügyi szakemberek körében. A közelmúltban két jelentős járvány is felütötte a fejét: egy E. coli fertőzés, amely a McDonald's éttermeiben fogyasztott ételekhez köthető, valamint egy listeriafertőzés, amely csemegehúsokkal hozható összefüggésbe. Ezek az esetek rávilágítanak az élelmiszerbiztonság fontosságára és a megelőzés szükségességére - közölte a CNN.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az amerikai járványügyi és megelőzési központok (CDC) élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a McDonald's Quarter Pounderssel kapcsolatos E. coli járvány miatt. A fertőzés számos megbetegedést okozott több államban, és  egy halálesettel is összefüggésbe hozható.

Ez a riasztás nem sokkal a Boar's Head májkolbásszal és más csemegehúsokkal összefüggésbe hozható listeriafertőzések kitörése után történt. A lisztériajárvány több tucat kórházi kezelést és legalább 10 halálesetet eredményezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tanácsos az óvatosság

Dr. Leana Wen, a George Washington Egyetem klinikai docense és korábbi baltimore-i egészségügyi biztos szerint számos baktérium, vírus és parazita okozhat élelmiszerfertőzést. "A leggyakoribb élelmiszer eredetű fertőzést a norovírus okozza, amely az Egyesült Államokban az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedésekkel mintegy feléért felelős" - mondta Dr. Wen.

Az E. coli O157:H7 törzse például súlyos fertőzést és véres hasmenést okozhat, míg a listeria fertőzés különösen veszélyes lehet terhes nőkre, idősekre és immunhiányos személyekre. Az élelmiszerfertőzések leggyakoribb tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Dr. Wen hangsúlyozta, hogy a legtöbb fertőzés magától megszűnik, de súlyos esetekben orvosi segítségre lehet szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértő szerint az élelmiszerfertőzések kockázatának csökkentése érdekében fontos a megfelelő kézhigiénia, az élelmiszerek alapos átfőzése, a nyers húsok és más élelmiszerek elkülönítése, valamint a zöldségek és gyümölcsök alapos mosása. Figyelmeztetett:

Két óra a határérték az élelmiszerek biztonságos tárolására a hűtőszekrényen vagy a fagyasztón kívül.

Különösen fontos, hogy az élelmiszeriparban dolgozók, valamint a veszélyeztetett csoportok, mint az idősek, csecsemők, terhes nők és immunhiányos személyek fokozott figyelmet fordítsanak az élelmiszerbiztonságra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?