Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az emberi tevékenység, különösen a nagyüzemi mezőgazdaság, hatalmas károkat okozhat a talaj ökoszisztémájában. Magyarországon például jóval több biomassza tűnt el a talpunk alól, mint amennyi az összes földi emlős tömege együttvéve. Ez a veszteség pedig az egészségünkre, a pénztárcánkra, sőt még az ízérzékelésünkre is negatívan hat- írja a 24.hu.
A talaj sokkal összetettebb rendszer, mint azt elsőre gondolnánk. Egy egészséges talajban hektáronként akár 10-50 tonnányi élő szervezet is megbújhat, ami meghaladja a felszínen élő állatok és növények együttes tömegét. Ez a rejtett világ gombákból, baktériumokból, ízeltlábúakból és fonálférgekből áll, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztéma működésében. Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője szerint a talaj egészsége objektív mérőszámokkal is jellemezhető. Például a gombák és baktériumok aránya az intenzív mezőgazdasági művelés alatt álló területeken körülbelül 1:2, míg egy jó természetességű mérsékelt övi erdőben ez az arány elérheti az 5:1-et.
A jó vagy rossz talaj mindig valamilyen célhoz kötött kategória, objektíven inkább a talaj egészségéről, illetve jó vagy rossz állapotáról lehet beszélni, amit az adott környezeti feltételek melletti optimumhoz viszonyítunk
- mondta a szakértő. A mezőgazdasági tevékenységek, mint például a kártevők elleni vegyszerek használata, a monokultúrás termesztés és az intenzív gépi művelés, súlyosan károsítják a talaj élővilágát. A szántás, amit sokan hagyományos földművelési módszernek tekintenek, valójában rendkívül káros lehet, ha nagy területeken, mélyen végzik. A talaj egészségének romlása nemcsak a környezetre van hatással, de az élelmiszerek minőségét és tápértékét is befolyásolja. Ez közvetlenül érinti az emberi egészséget és a gazdaságot is.
A WWF Magyarország és a Felelős Gasztrohős közös kampányban hívja fel a figyelmet a fenntartható élelmiszer-termelés és -fogyasztás fontosságára, kiemelve a talaj egészségének szerepét. A probléma megoldása érdekében fontos lenne a talajkímélő mezőgazdasági módszerek előtérbe helyezése és a talaj élővilágának védelme. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból lenne előnyös, de hosszú távon gazdasági és egészségügyi előnyökkel is járna.