Nagy változás jön a magyar földeken: ezt már egy gazda sem kerülheti el

Nagy változás jön a magyar földeken: ezt már egy gazda sem kerülheti el

Ruda Bettina
Napjainkban a fenntarthatósági kérdések nap mint nap életünk része és nincs ez másképp mezőgazdasági viszonylatban sem. Sokat hallhattunk már a regeneratív vagy megújuló mezőgazdaságról, amely arra összpontosít, hogy természetes folymatokra támaszkodva építse újra a talajaink leromlott szerkezetét. Világszerte egyre több gazda áll át az eféle gazdálkodási módra egyrészt fenntarthatósági, másrészt pedig költséghatákonysági célok miatt.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A regeneratív mezőgazdaság a gazdaság teljes ökoszisztémájának helyreállítására és javítására törekszik olyan módon, hogy rendkívül nagy figyelmet fordít a talaj egészségére, tápanyag-utánpótlására és a talaj szerkezetére. Ez az elv a természetes ökoszisztéma-folyamatok helyreállításával és javításával támogatja az  természetes ellenálló képesség kialakulását. Emiatt javul a termelékenység, az inputoktól való függés pedig csökken.

A regeneratív talajgazdálkodás során ezeket a folyamatokat alkalmazzák:

  • A talajművelést minimalizálják, vagy teljesen elhagyják. Nincs, vagy minimális a biológiai és a kémiai bolygatás és emellett lényegesen csökkentik a műtrágyák és a szintetikus növényvédő szerek alkalmazását. 
  • Fontos szerepet játszik a talajtakarás, amelyet főként a növényzet segítségével oldanak meg. Ez nem csak a talaj javításában játszik szerepet, de a gyomszabályozásban, a vízmegtartó képesség növelésében a tápanyag-felhalmozódásban is segít. Emellett az erózió okozta károk ellen is védenek.
  • A regeneratív mezőgazdasággal foglalkozók körében nagy figyelmet kap a sokféleség növelése, illetve megőrzése.
  • A gyökérzet hosszú ideig való talajban hagyása megfelelő életteret biztosít a talaj mikroorganizmusainak. 
  • A szemléletben az állattartás összekapcsolódik a növénytermesztéssel, az állatok közvetlen tápanyagot tudnak szolgáltatni a talajnak és ezáltal a növények számára is.
EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre több gazdálkodó követi azt az utat a fenntarthatóság és a költségeik csökkentése érdekében, hogy regeneratív módszerek alkalmazásába kezd. A regeneratív mezőgazdaság alapja a megfelelő talajhasználat. Az elmúlt 150 évben a talajaink elvesztették szén- és humusztartalmainak 50 százalékát, ehhez a csökkenéshez pedig rendkívüli módon hozzájárult az intenzív talajművelés gyakrolata.  A nem megfelelő időben végzett talajmunkák lényegesen rontanak a talajok szerkezetein. A rosz időjárási körülmények között végzett talajmunka talajtömörödéshez, rögösödéshez vezethet, de a talaj vízgazdálkodására is negatív hatással tudnak lenni.

Fenntartható talajművelés

A hagyományos talajművelés során többféle talajműveléssel találkozhatunk, például szántás, tárcsázás, lazítás. Ezek a folyamatok ronthatják a talaj szerkezetét.

Azért rombolja, mert például a talajban lévő szármaradványokat páldául ekével egy vonalban, egy helyre leforgatunk, tehát nem homogénen osztjuk el, akkor a bomlási folyamatok helyett inkább rothadási folyamatok indulnak el, ezért az adott talaj mikrobiológiája sokkal gyengébb lesz

- fogalmazott Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője.

A regeneratív mezőgazdaság és ezen belül a talajgazdálkodás egyik alapelve, hogy a talajt folyamatosan be kell takarni. Ezek lehetnek az adott növény szántása után fennmaradt növénymaradványok, de lehetnek más takarónövények is. Ez védelmet nyújt a szél ás a víz okozta eróziótól, csökken a talaj hőmérséklete is és ezek a növények természetesen táplálják a talajban elő mikroorganizmusokat. Sok talaj 10 százalék alatti szervesanyagtartalommal rendelkezik, pedig ez a talajélet szempontjából létfontosságú.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyökerek melletti egy milliméteres zóna mikrobiológiailag sokkal aktívabb, ráadásul a gyökerek jelenléte lazítja is a talaj szerkezetét és ezáltal vízgazdálkodásra is jó hatással van. Talajtakarónövények alkalmazásával a talajban egy úgynevezett önbeálló, egyensúlyi állapot jöhet létre, amely hosszú távon fenntarthatónak mondható.

Forgatás nélküli művelés

A regeneratív talajgazdálkodás egyik alapeleme a talaj bolygatásának minimalizálása. A no-till technika egy olyan gazdálkodási módszer, amely során a talaj nem, vagy csak nagyon minimális bolygatják. Ennek előnyei, hogy a talaj struktúrája javulni tud, a talaj természetes szerkezete megmarad, így vízmegkötő képessége is javul, a talajban lévő élőlények számára pedig kedvezőbb körülmények tudnak kialakulni. A technika alkalmazásával a műtrágya és növényvédő szer alkalmazásának szükségessége is csökken, ez pedig nem csak a talaj biológiájának tesz jót, de jelentős költségcsökkenéssel is jár. Nő a talaj vízmegtartó képessége és gyarapszik a víztartalmi, így a jelenleg is nagy problémát okozó aszályos időszakokban is biztonságosabbá válhat a termelés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A regeneratív gazdálkodásban a no-till rendszer alkalmazása egy hosszabb folyamat eredménye. A rendszer hatékonysága merőben függ a talaj típusától, a termesztendő növényektől és a klimatikus viszonyoktól is. Nehezebbé válhat a technika alkalmazása olyan kultúrákban, ahol magasabb lehet a gyomnyomás.

Átállás

A világ számos részén, így hazánkban is egyre több gazdálkodó áll át a regeneratív mezőgazdaság alkalmazására mind fenntarthatósági, mind pedig a költségcsökkentési okok miatt. Európában több élelmiszeripari cég fontosnak tartja, hogy alapanyagai regeneratív gazdálkodásból származzanak, ezzel ösztönzik, illetve segítik is a gazdákat az átállás folyamataiban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy korábban az Agrárszektor megírta, hazánkban a szántóföldi termőterület 4,173 millió hektár és 5 ezer hektáron alkalmazzák a talajmegújító gazdálkodást. Az Európai termőterületek mindössze 1 százalékán folyik regeneratív talajgazdálkodás, ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államok termőterületeinek felén folyik már no-till gazdálkodás.

A Gitnux adatai alapján a regeneratív mezőgazdasági tevékenységek alkalmazásával 70 százalékkal csökkenhet a műtrágya felhasználás és 22 százalékkal csökkenhet a gazdák vízfelhasználása is. A talajtakaró növények 96 százalékban csökkenthetik a talajerózió okozta károkat, emellett a regeneratív gazdálkodás 78 százalékkal is növelheti a gazdaság jövedelmezőségét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?