Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A vállalatnál úgy látják, hogy a jövő kulcsa a talaj állapotának fejlesztése. El kell érni, hogy javuljon a szerkezete, mikrobiológiai állapota, ahogy tenni kellene azért is, hogy nőjön a humusztartalma. Csak így lehet az erőforrásait megfelelően kiaknázni és a kijuttatott tápanyagokat hatékonyabban, minimális veszteséggel felhasználni.
Úgy gondoljuk, hogy 2024-ben nem a termés maximalizálása a cél, hanem a költségek optimalizálására kell koncentrálnunk. Korábban minden befektetett forint növelte a termelés jövedelmezőségét, mert magasan voltak a terményárak és alacsonyan a beviteli anyagoké. Mára viszont ez megfordult, most oda kell figyeljünk arra, hogy meddig emelhetjük a termelésbe vont inputok körét, értékét, és szabad-e a maximális termésért küzdenünk. Úgy kell megválogatnunk a használt termékeket, hogy azok többet hozzanak, mint amennyibe kerülnek, illetve, hogy nagymértékben hozzájáruljanak a többi készítmény, valamint a talajban lévő erőforrások felvételéhez és hasznosulásához
- magyarázta Vajda Péter.
Mennyire befogadóak a gazdák?
Az elmúlt három évben imádtam termelőkkel tárgyalni. Közel három évtizede vagyok a piacon, foglalkozom a mikrobiológiával, de azt érzem, hogy az elmúlt időszakban valami megváltozott, méghozzá pozitívan: egyre nagyobb figyelmet kap a talaj. Ennek nagyon örülök, ám felelősséggel is jár, mert az Agrár-Ökológiai Program (AÖP) miatt sokan kezdtek el mikrobiológiai, növény- és talajkondicionáló készítményeket árulni, amivel az a gond, hogy a kínált termékek egy részének kétséges a minősége. Jó, ha a gazdák odafigyelnek, mert kis hektárköltséggel, előállítási ár alatt lehet most mikrobiológiai készítményeket vásárolni, ám, mint tudjuk, olcsó húsnak híg a leve.
A szakember hangsúlyozta, a termelőknek kizárólag megbízható, nagy múltú cégektől szabad vásárolniuk, olyanoktól, melyek kutatás-fejlesztésre is áldoznak, és ahonnan megfelelő szakmai és technológiai felvilágosítást kapnak. Az egyik legfontosabb mozzanat a mikrobiológiai készítmények kijuttatása. A termékek megfelelő felhasználásával a gazdák az elvárt eredményt fogják kapni, ehhez azonban olyan forgalmazót kell találniuk, akinek magasan kvalifikált műszaki csapata van. Mindemellett olyan készítményt kell választaniuk, ami nagymértékben hozzájárul a talajban lévő korlátlan „erőforrások”, tápanyagok felvételéhez és hasznosulásához. Vajda Péter kiemelte: fontos, hogy az AÖP-vállalásokat ne a program támogatási összegéből fizessék, hanem válasszanak olyan gyakorlatot, ami a talaj szempontjából hosszú távon a legnagyobb pozitív változást eredményezi. Mérlegeljék, mi segíti a legjobban a gazdaságos termelést, és mi biztosít már az adott évben is olyan hozzáadott értéket, ami anyagi megtérülést eredményez. Ha így gondolkodnak, akkor megmarad a támogatási összeg, amit a fenntarthatóság növelésére költhetnek, egyben garancia a biztonságos és jövedelmező termelésre 2024-ben is.
Ne csak a termékben gondolkozzanak, hanem a mögötte lévő szaktanácsadásban, kiszolgálásban, szállításban, minőségben. Szerintem elengedhetetlen, hogy szakmai oldalról közelítsük meg a döntésünket, és ne az alapján, hogy ki tud nagyobbat, hangzatosabbat mondani. Ha a termelő nem kapja meg a maximális támogatást, nem fogja tudni, pontosan mit és hogyan kell csinálnia. Mi szakmai és nem marketing alapon értékesítünk. Azt is megmondjuk a termelőnek, hogy ha a minimumdózissal csak a támogatást szeretné „kipipálni”, és nem akar beruházni a kijuttató berendezésbe, akkor nem lesz hatékony a készítmény. A mi cégünk 1983 óta van jelen a magyar piacon, ezt a negyvenéves brandet nem degradálhatjuk azzal, hogy nem biztosítjuk az eredményeket a partnereink számára. Mi hosszú távon gondolkodunk, nem egyéves eladásban
- hangsúlyozta a Phylazonit ügyvezetője.
Nem csak itthon vannak gondok a termőtalajjal
A mikrobiológiai készítményekre a keleti és nyugati országokban is van igény, a vállalat szállít többek között Szlovákiába, Romániába, Horvátországba, Szerbiába, Spanyolországba és Olaszországba. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak itthon, más országokban is szükség van a talajjavításra.
Nem titkolt célunk a szemléletformálás: azért küzdünk, hogy a talaj fókuszba kerüljön. Sokat tanulmányoztuk az 1920-30-as évek kutatásait is ebben a témakörben, mind magyarországi, mind európai szinten, és rá kellett jönnünk, hogy amivel most foglalkozunk, azt már akkor is kutatták. Nagyon sok információval rendelkeztünk a múlt század elejéről, ez a tudás azonban eltűnt. Nekünk ma az a feladatunk - és felelősségünk - a mikrobiológiai szegmensben, hogy a száz évvel korábbi kutatásokat összevessük a sajátjainkkal, és egy olyan edukációs anyagot állítsunk össze és adjunk át a mezőgazdasági termelőknek, ami magabiztosan segít nekik megküzdeni az elkövetkező évek kihívásaival.
Vajda Péter szerint, ha a gazdálkodók a termés maximalizálása helyett a költségek optimalizálására koncentrálnak, jól átgondoltan, tervszerűen gazdálkodnak, olyan készítményeket, hatóanyagokat használnak, melyek segítik és kiegészítik egymást, 2024 végén nem zárnak veszteséges évet.
Az elmúlt két-három év talajvizsgálati eredményei általában mindenkinek ott vannak a fiókjában, csak elő kell venni, ha pedig régebbiek az elemzések, nem árt frissíteni azokat. A levélanalízissel az is megállapítható, hogy mely tápanyagokra van szükségük a növényeknek. Aki hajlik a változásra, nyerni fog. Természetesen nem kell fejjel menni a falnak, nem azt mondom, hogy aki eddig egy bizonyos módszer szerint gazdálkodott, csak azért, mert hallott valami újdonságról, egyik napról a másikra állítsa át arra a teljes gazdaságát. Lépésről lépésre alakítsa ki a rendszert, ami a talajtípusához, a gépesítettségéhez leginkább illeszkedik. Ez a hatékonyság egyszerű, de jól bevált receptje. Ehhez azonban meg kell tenni az első lépést - az már vérmérsékletfüggő, hogy milyen gyorsan.