Gyakran eszel ilyen húst? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

Gyakran eszel ilyen húst? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
Új év új kezdet. Az évkezdés sokak számára az újévi fogadalmak és az életmódváltás időszaka. Több mozgás, több idő magunkra és nem utolsósorban nagyobb tudatosság az étkezési szokásainkban. De vajon belefér-e az egészségtudatosabb, kiegyensúlyozottabb táplálkozásba a magyarok nagy kedvence, a rántott hús, főleg, ha gyorsfagyasztott? 

Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A legtöbb magyar családban a vasárnapi ebéd állandó szereplője a rántott hús, amit ugyanakkor nemcsak a hétvégi vagy nagy családi eseményeken szeretünk fogyasztani. De valljuk be, a rohanó mindennapok során nem szívesen vállaljuk be az otthoni panírozással járó felfordulást és a hosszadalmas elkészítést. Ennek is köszönhető, hogy bár egy friss országos reprezentatív kutatás szerint 10-ből 8 magyar időről-időre készít az otthoni rántott hús alternatívájaként boltban kapható, gyorsfagyasztott rántott húst, ugyanakkor a hazai felnőtt lakosság közel fele (48 százaléka) csak negyedévente egyszer vagy annál is ritkábban fogyaszt ilyet. Ennek a fő oka az, hogy a fogyasztók 43%-a úgy gondolja, kompromisszumot jelentenek ezek a termékek - írja közleményében a VALDOR.

Vajon mi az igazság? Beilleszthetőek az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozásba ezek a termékek?

A kutatásban megkérdezettek közül szinte ugyanannyian (46% illetve 45%) sütik bő olajban a gyorsfagyasztott, boltban kapható rántott húst, mint akik olaj nélkül, sütőben vagy air fryerben. Az utóbbit preferálók több mint fele ezt egészségesebb elkészítési módnak tartja.

A hazai táplálkozási ajánlás, az okostányér iránymutatása szerint érdemes a lehető legkisebb mennyiségre csökkentenünk az elfogyasztott zsiradékot. A bő zsiradékban sült ételek ennél fogva elsősorban alkalmi szereplői lehetnek egy egészséges étrendnek. Zsírfogyasztásunk ésszerűsítésének egyik módja, ha zsírtakarékos módszereket választunk az ételek elkészítésekor. Ilyen lehet például, ha az olyan kedvenceket, mint a rántott hús sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy air fryerben sütjük. Ma már a boltokban, készen kapható termékek között is találunk olyat, ami így elkészítve is finom végeredményt ad. Érdemes ezeket célzottan keresni és elsősorban ezeket választani, amennyiben alkalmanként a panírozott, fagyasztott termék mellett döntünk

– mondta el Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára. Az olajban sütés valójában azért felesleges, mivel ezek a termékek túlnyomó részben már készre sütöttek – hívja fel a figyelmet Matyasovszky Tünde, a VALDOR senior brand managere. Ez azt jelenti, hogy a húst fűszerezés, pácolás és panírozás után megsütik, majd a frissen sült terméket hirtelen -18 Celsius-fokra  fagyasztják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Otthoni sütéskor tehát nem igényel semmiféle egyéb olajat, zsiradékot. Csak tegyük a sütőbe/air fryerbe, és a csomagoláson megadott elkészítési módot követve, akár 10-12 perc elteltével egy ropogós bundájú, jól átsült, de mégsem száraz rántott húst tehetünk az asztalra. A legtöbb márka, már jó gyakorlatként fel is tünteti a csomagoláson az olaj nélküli sütési módot (ikont) és a hozzá ideális hőfokot, sütéshez szükséges időt, így ezzel sem kell kísérletezgetni.

– tette hozzá a márka szakembere. A reprezentatív kutatásban résztvevők kevesebb mint negyede - a válaszadók 21%-a – gondolja úgy, hogy a gyorsfagyasztott, panírozott húsok hizlalóak a magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt. A dietetikus szerint nem mindegy, hogy miből és hogyan készül, valamint az sem, hogy mivel fogyasztjuk.

Önmagában azzal, hogy nem bő olajban, hanem enélkül, például sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük meg a rántott húst, már sok kalóriát megspóroltunk a hagyományos módon, olajban készült változathoz képest. Sokat számít az alapanyag, ami a bundába kerül. Egy eleve soványabb húsrész - mint amilyen a csirkemell - a tányéron is alacsonyabb kalóriatartalmú fogás lesz. Az étel energiatartalmát ezentúl befolyásolja a kínált köret összetétele, mennyisége is. Jól telítenek a magasabb rosttartalmú gabonaköretek, mint a bulgur, vagy a barnarizs, ezekből kisebb adag is elég, főként, ha zöldségekkel is kiegészítjük. Sok kalória spórolható a szószok, például majonéz elhagyásával vagy cseréjével könnyedebb, például görögjoghurt vagy paradicsom alapú változatokra

– fűzte hozzá az MDOSZ táplálkozástudományi szakértője. Jó tudni, hogy a gyorsfagyasztás a tartósítási eljárások egyik legegészségesebb módja, melynek során a frissen sült alapanyagból készült terméket sütés után hirtelen -18 Celsius-fokra fagyasztják, így mindenféle tartósítószer hozzáadása nélkül érik el a hosszú, akár 18 hónapos minőségmegőrzési időt. Ennek az eljárásnak köszönhetően pedig sütés után szinte ugyanolyan végeredményt kapunk, mintha frissen készült volna.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az MDOSZ szakértője arra emlékeztet, hogy az egészséges táplálkozás egy nagyon rugalmas rendszer, amiben semmi sem tilos, ugyanakkor a mennyiség és a gyakoriság fontos szempont. A húsok esetén például a soványabb húsrészek, mint a csirkemell vagy comb, illetve az ezekből készült termékek választása javasolt elsősorban. Ezek nem csak az egészséges táplálkozásban, de többek között cukorbetegség, illetve súlycsökkentést célzó életmódváltás esetén is jobban beilleszthetők az étrendbe. A sovány húsok fogyasztása hozzájárul szervezetünk fehérjeszükségletének kielégítéséhez is.

Az egészséges táplálkozás jegyében törekedjünk rá, hogy a hétköznapokat alkalmanként megkönnyítő késztermékek közül a minél magasabb hústartalmú fajtákat válasszuk, ezeket sok friss alapanyaggal egészítsük ki, valamint bőségesen kerüljön a tányérunkra zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona is. Az egészséges táplálkozás már a tudatos vásárlásnál elkezdődik. Az élelmiszerek címkéjén számos hasznos információ megtalálható, a felhasznált összetevőktől kezdve, ideértve az egyes adalékanyagokat is, a tápanyagtartalomig. Szánjunk időt arra, hogy ezeket elolvassuk és ennek tudatában döntsünk a kedvezőbb összetételű termék mellett

– mondta Erdélyi Alíz. Ez mindenki számára fontos, de különösen nagy jelentősége van olyan esetekben, ha valamilyen ok miatt speciális étrendet követünk. Hogyan lehet része alkalmanként akár a panírozott fagyasztott hús a diétának? Cukorbetegség esetén például figyeljünk arra, hogy a rántott hús szénhidráttartalmát beszámoljuk az étkezésenként elfogyasztható napi mennyiségbe és köretként fogyasszunk mellé bőségesen zöldségeket. Cöliákiában (lisztérzékenységben) elengedhetetlen a teljes gluténmentesség, ami nem csak az alapanyagokra, de a teljes előállítási folyamatra érvényes. A diétába csak azok a késztermékek illeszthetők be, amelyek ennek megfelelnek. A gluténmentes jelölés az élelmiszerek csomagolásán ezt garantálja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?