1 hónap múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
A szakértők által javasolt napi fél kilogramm nyers zöldség fogyasztása jelentős kihívást jelenthet mind a mindennapi rutin, mind pedig az anyagi terhek szempontjából. Az elmúlt évek inflációs hulláma különösen érzékenyen érintette az alapvető élelmiszerek, köztük a zöldségek árát is. Egy gondolatkísérlet keretében megvizsgálták, milyen költségekkel járna ennek a táplálkozási ajánlásnak a követése. Számítások során három alapvető, nyersen is fogyasztható zöldséget vettek alapul: paradicsomot, zöldpaprikát és sárgarépát. Egy 30 napos hónapot feltételezve, egy felnőtt ember havi 15 kilogramm nyers zöldséget fogyasztana el, egyenlő arányban elosztva a három zöldségfajta között.
Az árak tekintetében a 2024-es év átlagáraival kalkuláltunk, figyelembe véve az elmúlt évek jelentős áremelkedését. A számítások eredménye megdöbbentő: egy fő számára a havi nyerszöldség-fogyasztás költsége megközelítőleg 15 530 forint, ami éves szinten 186 360 forintot jelent. A helyzet még aggasztóbb, ha családi léptékben gondolkodunk. Egy négy fős család esetében az éves költség már majdnem eléri a 800 000 forintot. Ez az összeg a jelenlegi medián keresettel összevetve azt jelenti, hogy egy átlagos család egy teljes havi jövedelmét kellene erre a célra fordítania.
A napi fél kiló nyers zöldség fogyasztása valóban jó cél, de a gyakorlati megvalósítása komoly kihívásokat jelent. Bár a WHO is napi legalább 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, a hazai pénztárcák számára ez jelentős terhet jelenthet
- nyilatkozta egy táplálkozási szakértő.
Összességében elmondható, hogy bár a bélflóra egészségének megőrzése és a nyers zöldségek fogyasztása kétségtelenül fontos az egészség szempontjából, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez sokak számára inkább luxusnak, mintsem elérhető célnak tűnhet. Az egészséges életmód és a pénzügyi realitások közötti egyensúly megtalálása továbbra is kihívást jelent a magyar családok számára.