Az európai alkoholgyártók, különösen a bortermelők számára komoly kihívást jelenthet Donald Trump amerikai elnök áprilisra tervezett 200 százalékos vámtarifa-emelése. A globálisan már amúgy is 8 százalékos visszaesést mutató borágazatot ez különösen érzékenyen érintheti. Francis Creighton, az Amerikai Bor- és Szeszesital-nagykereskedők Szövetségének vezérigazgatója szerint a vállalkozások többsége nehezen tudná kezelni a többletköltségeket, ami végső soron a fogyasztói árak emelkedéséhez vezetne. Az amerikai alkoholpiac 35 százalékát kitevő import termékek árának drasztikus emelkedése a vendéglátóipart is súlyosan érintené, hiszen a magasabb árak miatt csökkenő forgalom a személyzet bevételeit is veszélyeztetné. A helyzet nyertesei az amerikai bortermelők és a söripar lehetnek.
Allison Luvera, a Juliet Wine társalapítója szerint az USA változatos éghajlati és talajviszonyainak köszönhetően szinte minden európai borfajtának megvan a helyi megfelelője. Az amerikai borok minősége már az 1976-os párizsi versenyen is bizonyított, amikor a kaliforniai Napa-völgy borai mindkét kategóriában felülmúlták francia versenytársaikat. Azóta olyan régiók emelkedtek ki, mint az oregoni Willamette-völgy, a sonomai Russian River Valley vagy a Santa Barbara-i Santa Rita Hills. A Morningstar adatai szerint az USA évente 5,4 milliárd dollár értékben importál bort az EU-ból. A szakértők szerint a vámháború mindkét fél számára káros következményekkel járhat, hiszen a borágazat szereplői szorosan összekapcsolódó rendszert alkotnak. A francia borászok, köztük Pierre Gonet, a Champagne Philippe Gonet képviselője még reménykednek a helyzet diplomáciai rendezésében és Trump elnök álláspontjának mérséklődésében.