Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Dübörög a gombatermesztés Európában
Az Eurostat adatai alapján az Európai Unióban az elmúlt években tovább növekedett a gombatermesztés mennyisége, ami már meghaladja az 1 millió tonnát. Az ágazaton belül Lengyelország és Hollandia áll az élen, hiszen mindkét ország kétszázezer tonna feletti mutatókkal bír. A 2024-es évben Németországban látható mérséklődés, ahol ennek megfelelően a legtöbb gombát importálják az EU-n belül. Nemcsak a német adatoknál látható csökkenés, hanem a csiperkegomba nettó termelői ára is 2,85-ről 2,53 euróra esett vissza 2025 februárjában az előző év azonos hónapjához képest.
Az Európai Gombatermesztők Szövetsége 2023-ban egy gombafogyasztást ösztönző kampányt is indított, amihez kilenc ország csatlakozott. A szakértők szerint kötelező felhívni a fogyasztók figyelmét a gomba előnyeire, hiszen megfizethető, egészséges, egész évben elérhető, ráadásul termesztése fenntartható.
Gazdasági szinten az európai ágazat több mint 40 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az előállítók azonban aggodalmaiknak adtak hangot, például a termelési költségekkel kapcsolatban. Az emelkedő minimálbérek és az energiaköltségek ugyanis jelentősen befolyásolják a működési árrést.
Mi a helyzet a magyar gombapiacon?
A szakértők szerint Magyarországon 28 ezer tonna csiperkegomba terem évente, míg a laskagombánál ez a mennyiség 2,8 ezer tonna, így egyértelműen ez a két faj számít idehaza az ágazat vezetőjének. A KSH adatai szerint Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években.
Ahogy arról az Agrárszektor korábbi cikkében írtunk, a termesztők számára komoly kihívást jelentenek a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek. Ezek a termesztésben előforduló kórokozók közvetlen vagy közvetett módon befolyásolják a termés mennyiségét, illetve minőségét. Az ellenük bevethető, engedélyezett kémiai védekezési lehetőségek köre korlátozott és évről évre szűkül, fogyasztói oldalról pedig egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított, biológiai termesztésből származó gomba iránt.
Rendkívül egészséges a gomba és könnyen beilleszthető a hétköznapi fogyasztásba, azonban érdemes figyelni, ugyanis tavaly a harmadik negyedévben a gombamérgezések aránya az átlagoshoz képest tízszeresére nőtt. A legtöbb mérgezési esetet okozó két faj a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba. A galócák közül is szinte minden faj megtalálható: a gyilkos galóca, a légyölő galóca, a párducgalóca, a citromgalóca, de más mérgező nemzetségek fajai is nagy számban fordulnak elő a hazai erdőkben.