Itt a jelentés: a Covid jól jött a tejiparnak?

Itt a jelentés: a Covid jól jött a tejiparnak?

agrarszektor.hu
A Corvinus kutatói a tejpiaci ármozgásokat vizsgálva arra jutottak, hogy a 2019 és 2022 közötti válságok nyomán a tejfeldolgozók piaci ereje érvényesült a kereskedőkkel szemben, a feldolgozók a költségnövekedéseket pedig át tudták hárítani a fogyasztókra. A tanulmány szerint a helyzeten segíthetne a feldolgozói piac élénkebb versenye, és az, ha a növényi alapú tejalternatívák árban versenyképesebbek lennének a hagyományos tejtermékekhez képest.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

A 2025 márciusában Berezvai Zombor, a Budapesti Corvinus Egyetem docense és Kónya Márton közgazdász által publikált tanulmány megállapítja, hogy 2019 és 2022 között aszimmetrikus volt az árak átvitele a magyar tejellátási láncban, s ebből a tejfeldolgozóknak származott jelentős előnyük. Az aszimmetrikus árátvitel lényege, hogy a termelői ár növekedését a feldolgozók gyorsan és nagy mértékben továbbhárítják a fogyasztókra, míg az árcsökkenéseket csak lassan, több szakaszban közvetítik - írja közleményében a Budapesti Corvinus Egyetem.

A tanulmány felvázolja: az elmúlt években válságok sora követte egymást: elsőként a Covid19 világjárvány 2020-tól, amelynek következtében a nemzetközi ellátási láncok is megszakadtak, majd a 2021-es energiaválság, a súlyos aszályok és az Ukrajna elleni orosz háború 2022 óta. Magyarországon ez a 2019-2022-es időszak szokatlanul magas inflációt hozott: az élelmiszerek éves drágulása meghaladta a 40%-ot, a tejtermékek inflációja 2022 végén megközelítette a 80%-ot. A szerzők szerint ez az inflációs szint szinte példátlan, ezért is érdekes kérdés, hogy a válságok hogyan hatottak a versenyre a teljes ellátási láncban, és hogyan formálták az árakat a lánc egyes szereplői, nemcsak a termelők és a kereskedők, de a köztes pozíciót betöltő tejfeldolgozók is.

A kutatás szerint a magas tejpiaci infláció megfékezése érdekében a kormánynak elsősorban a feldolgozóiparra volna érdemes összpontosítania. Az iparág erősen koncentrált, a három legnagyobb vállalat a magyar piac közel felét, és az öt legnagyobb a kétharmadát birtokolja. A szerzők következtetése, hogy a piaci koncentráció csökkentése és a feldolgozók, illetve az importált termékek közötti verseny növelése pedig alacsonyabb árakhoz és nagyobb élelmiszerbiztonsághoz vezethet. A kutatók javaslata szerint a növényi alapú tejalternatívák árversenyképességének javítása is segíthet abban, hogy korlátozza a tejtermékek áremelkedését, hiszen ezek a termékek a tehéntej valódi helyettesítői lehetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI) (x)

Az SDI (Felszín alatti csepegtető öntözés) a mikroöntözés fogalmához talán leginkább közel eső öntözési mód, amivel a gyökérzónába juttatjuk az öntözővizet, és ezzel együtt a vízbe kevert tápanyagot.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. április 18. 15:29