A bejglin túl is van élet: itt a tuti recept, ami biztosan sikert arat

A bejglin túl is van élet: itt a tuti recept, ami biztosan sikert arat

agrarszektor.hu
A pozsonyi kifli, ez a hagyományos karácsonyi sütemény kiváló alternatíva lehet az ünnepi asztalra a megszokott bejgli helyett. A közel kétszáz éves recepttel készülő desszert gazdag diós vagy mákos töltelékével és jellegzetes omlós tésztájával méltán népszerű az ünnepi időszakban - írja a Pénzcentrum.

A pozsonyi kifli története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, az Osztrák-Magyar Monarchia idején, a mai Szlovákia területén található Pozsonyban született meg a recept. Czifray István 1830-ban kiadott szakácskönyvében még "posonyi finom mákos kaláts" néven szerepelt, és csak a trianoni békeszerződés után kezdték pozsonyi kiflinek nevezni.

A pozsonyi kifli eredetéről több legenda is kering. Az egyik szerint valójában Bécsben született, amikor egy Wendler nevű sütőmester a török ostrom után a levett félhold alakját megidéző süteményt készített. Más források Scheuermann pékmesternek tulajdonítják az eredeti receptet, aki állítólag 1785-ben, Szent Miklós napjára alkotta meg a süteményt. Egy harmadik változat szerint Schwappach Ágoston pozsonyi pékmester tette ismertté.

Az élesztőt nem futtatják fel előre, a bedagasztott tésztát pedig nem langyos helyen, hanem hűtőben pihentetik. A sütemény másik jellegzetessége a "márványozás", vagyis a fényes, repedezett bevonat, amit tojássárgájás, majd tojásfehérjés kenéssel érhetünk el.

A tésztához 700 g süteményliszt, 20 g friss élesztő, 90 g porcukor, só, 4 tojássárgája, 190 ml tej, 1 citrom reszelt héja, 250 g vaj vagy margarin és 50 g zsír szükséges. A mákos töltelékhez 200 g darált mák, 200 g porcukor, 130 ml tej és fél citrom reszelt héja kell, míg a diós változathoz 200 g darált dió, 200 g porcukor, 100 ml tej, fél citrom reszelt héja és 1 evőkanál rum vagy rumaroma.

A töltelékeket érdemes előre elkészíteni: a tejet a cukorral és a citromhéjjal felmelegítjük, majd belekeverjük a darált mákot vagy diót, és sűrű masszává főzzük. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd alaposan kidagasztjuk. A tésztát nem szobahőmérsékleten, hanem a hűtőben pihentetjük két órán át. A pihentetett tésztából kb. 50 grammos darabokat formázunk, majd vékonyra nyújtjuk őket. Minden tésztakorongra tölteléket teszünk, feltekerjük, és a megfelelő alakúra formázzuk. A kifliket először tojássárgájával, majd fehérjével kenjük meg, mindkét réteget hűvös helyen szárítjuk 30-40 percig. Végül 180 fokos sütőben 22-25 perc alatt készre sütjük.

A pozsonyi kiflik kb. két hétig eltarthatók légmentesen záródó dobozban, hűvös helyen tárolva, így ha most elkészítjük, az ünnepek végéig kitartanak. Ha túl sok maradna, lefagyaszthatjuk, és fogyasztás előtt egy óra alatt felengedtethetjük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Díjnyertes és nagy hozamú RAGT kukoricák 2026-ra (x)

A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?