Ennyi idő alatt térül meg egy napkollektor

agrarszektor.hu
Magas arányú támogatást lehet nyeri a Széchenyi-terv keretében napkollektoros fejlesztésekre. Nem csak önkormányzatok, de vállalkozások és magánszemélyek is pályázhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napkollektorokat hirdető vállalkozások általában a beruházások 2-6 éves megtérülését ígérik. A bama.hu számításai szerint azonban mai energiaárakból kiindulva nem mindegy, hogy a napkollektorral milyen berendezéseket váltunk ki. Kalkulációjukban figyelembe vették a beruházás méretét, az évente jelentkező fenntartási költségeket, a berendezéssel kapcsolatos energiaköltségeket, az inflációból, a kamatlábváltozásból és egyéb árnövekedésekből adódó hatásokat.

A számítást egy átlagos méretű családi ház meleg vizet készítő napkollektoros rendszerére végezték el, ahol a napkollektorok 4-5 lakó melegvíz-igényét éves szinten 60-70 százalékban fedezik. Ez alapján három napkollektor, együttesen 5,4 négyzetméter hasznos felülettel. A melegvíztároló 300 literes, a teljes beruházás költsége: 1 millió forint

Minden tényezőt figyelembe véve egy ilyen rendszerrel évi 30 ezer forint takarítható meg, a megtérülési idő azonban 18 év. Gáz helyett villanybojler kiváltása esetén a megtérülési idő már csak 8 év. Ha mindehhez 50 százalék állami támogatás is járul, akkor a vezetékes földgázhoz képest 9 évre, villanyárammal szemben 4 évre csökken a megtérülés.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?