Szuperhatékony megoldás agrárvállalkozásoknak: ezzel sokat spórolhatsz

Szuperhatékony megoldás agrárvállalkozásoknak: ezzel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Nemcsak a takarmányra igaz, hogy az a legolcsóbb, amit mi magunk termelünk meg, ugyanez érvényes a villamos energia előállítására is. A napelem-beruházás az agrárszektorban rövid távon megtérül, főként hogy a jövőben pályázati forrásokkal is lehet majd számolni, amelyekre már most érdemes felkészülni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az energiaárak jelentősen emelkedtek az utóbbi években, s mivel ez a folyamat a jövőben várhatóan tovább erősödik, a rezsiköltségek kitermelése egyre nagyobb terhet ró a vállalkozásokra - írja közleményében az A1 Solar. Különösen igaz ez az olyan energiaigényes ágazatokra, mint a mezőgazdaság, az állattenyésztés, de ez a tendencia érinti szinte az egész agrárszektor valamennyi szereplőjét.

Jó hír, hogy az alternatív energiaforrásokkal, ezen belül is napelemes rendszerek telepítésével optimalizálhatjuk az energiafelhasználást, jelentősen csökkenthetjük a költségeinket

- mondta Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója. Szavai szerint érdemes olyan szolgáltatót keresni, amelyre - egy egykapus rendszerben - a pályázatfigyeléstől és pályázatírástól kezdve a projektmenedzsmenten át a generál kivitelezésig teljesen rábízhatják magukat az ügyfelek.

A napelemek kiépítéséhez a mezőgazdasági vállalkozások általában rendelkeznek elegendő területtel, de akár egy nagyobb épület teteje is alkalmas erre a célra. A földre telepített napelem-parkok olyan tartószerkezettel is felszerelhetők, amelyek alatt a legeltetés, a földművelés folytatható, a kivitelezők igény szerint az adott növénykultúrák mellé kiválasztják a megfelelő napelemes rendszereket. Ha olyan erőművet szeretnénk építeni, amivel a saját fogyasztásunkat szeretnénk kiváltani - s amely a hálózatra nem termel vissza - akkor erre a jelenlegi szabályok szerint 200 kW-os teljesítményig van lehetőségünk. Ebben az esetben nem kell energiatároló berendezést sem kiépíteni, ami jelentősen megspórolja a bekerülési költségeket, illetve nem kötelező a MAVIR Zrt. által előírt aFRR szabályozhatóság sem. Amennyiben korábban egy vállalkozás például negyven forintért vásárolta az áramot, akkor esetében egy ilyen rendszerrel havonta körülbelül hét-nyolcszázezer forintnyi villanyszámla kiváltására elegendő energiát termelhet meg a vállalkozása számára. Iparági számítások szerint a most érvényben lévő áramárak mellett néhány éven belül megtérülhet a befektetés.

Az előregondolkodás és felkészülés meggyorsíthatja a beruházás elkezdését. Az energiahatékonysági fejlesztéseket célzó pályázatokat a tervek szerint már 2023 első negyedévétől kiírják, s ezek keretében az agrárvállalkozások is megtalálják a számukra legkedvezőbb támogatási formákat. Érdemes időben meghatározni a beruházási igényeinket, előkészíteni a szükséges dokumentumokat, és konzultálni olyan napelemes rendszereket telepítő cégekkel, amelyek a teljes pályáztatási folyamatra rálátnak, így azonnal értesítenek, ha megnyílik egy ilyen lehetőség.

Címlapkép forrása: KRQ

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?