Ettől leesik az állad: ki nem találnád, hogyan termesztenének növényeket a jövőben

Ettől leesik az állad: ki nem találnád, hogyan termesztenének növényeket a jövőben

agrarszektor.hu
A Meteorológiai Világszervezet megkongatta a vészharangot, az évszázad végére akár 3 fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet. A globális felmelegedés egyik fő felelőse az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Mivel a zöldségtermesztésre alkalmas területek aránya csökken, a környezeti körülmények is egyre kiszámíthatatlanabbak, és az városiasodás is fokozott nyomás alá helyezi a mezőgazdaságot, ezért újra előtérbe kerülnek azok a termesztési megoldások, ahol kis alapterületen maximalizálni lehet a termelést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ilyen a mesterséges megvilágítással ellátott zárt rendszerek, ahol a környezeti körülmények jól szabályozhatók és a növények igényeihez igazíthatók. A technológiában kulcsszerepe van a LED fényforrásoknak, ennek lehetőségeit vizsgálta a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik tavalyi nyertese. A pályázat idén is nyitva áll az agrárhallgatók előtt, akik szeptember 30-ig küldhetik be jelentkezésüket - írja a K&H közleményében. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb, éghajlatváltozást vizsgáló felmérése szerint nagy a baj a Földön. Az év első felében mért széndioxid-kibocsátás ugyanis 1,2 százalékkal túllépte a 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet. Komoly klímavédelmi intézkedések hiányában közel 3 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végére.4

EZ IS ÉRDEKELHET

A globális felmelegedés mindenkit érint, éppen ezért mindenki tehet is ellene valamit. Különösen igaz ez az agráriumra és a fiatal szakemberekre. Éppen ezért a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat már hét éve támogatja azoknak az agrárhallgatóknak a munkáját, akik innovatív látásmódjukkal és kutatásukkal hozzájárulhatnak az ágazat fenntartható fejlődéséhez és a bolygónk jövőjének megóvásához. Idén 2022. szeptember 30-ig lehet benyújtani a dolgozatokat

- mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Innovatív technológiákra van szükség a klímasemlegesség eléréséhez

A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásnak egyharmadáért. Nem könnyű ezért manapság zöldség- és gyümölcstermesztőnek lenni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos kihívással kell szembenéznie az ágazatnak: a termőterületek csökkennek, az időjárás egyre szélsőségesebb, a népesség pedig dinamikusan növekszik. Idén ráadásul az emelkedő infláció, energia és építőanyagárak, a munkabérek növekedése és az orosz-ukrán konfliktus miatt a folyamatos bizonytalanság is a mindennapok részévé vált. Mindezek következtében újra előtérbe kerülnek az olyan termesztési megoldások, ahol kis alapterületen lehet maximalizálni a termelést, a környezeti tényezőktől függetlenül tudunk termelni, ráadásul fenntartható módon. A kihívások azonban egyben lehetőségek is, amik új, innovatív gondolkodásmódot igényelnek

- mondta el Tresó István.

Megfelelő LED-es fényreceptet kapjanak a növények

Dr. Boros Ildikó Fruzsina, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese a növények oldaláról, a növényspecifikus fényreceptek alkalmazását vizsgálta, mégpedig a mesterséges megvilágítással ellátott zárt termesztési rendszerben.

A sikeres termesztés egyik kritikus pontja, az ilyen termesztőlétesítményekben a helyes növénymegvilágítás, ami leginkább a felszínre jutó fénymennyiségen túl a spektrális összetételt jelenti. Attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozunk és mi a célunk (levél/virág/termés növesztés) más és más környezeti és tápanyagutánpótlási igényeket kell biztosítanunk. A kutatásom során bebizonyosodott, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük. A növényspecifikus fényreceptek előállításában ezért a LED fényforrásoknak kulcsszerepük van

- mondta a fiatal szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06