Óriási siker a felsőoktatásban: ezt eddig egy magyar egyetem sem tette meg

Óriási siker a felsőoktatásban: ezt eddig egy magyar egyetem sem tette meg

agrarszektor.hu
A 2022 decemberében Montréalban tartott ENSZ biodiverzitási konferencia, a COP15 egyik fontos eseménye volt, hogy bejelentették a Nature Positive Universities Alliance, azaz a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének létrejöttét. A szervezetet a neves brit oktatási intézmény, az Oxfordi Egyetem és az ENSZ Környezetvédelmi Programja kezdeményezésére 117 egyetem alapította, köztük - az Oxfordi Egyetem invitálására - egyetlen magyar intézményként a Soproni Egyetem is. A szövetség legfontosabb célja, hogy a felsőoktatási szektor hatékonyan segítse a természeti értékek és a biodiverzitás helyreállítását. Ezeket a célokat a Soproni Egyetem is kulcsfontosságúnak tartja, és igyekszik érvényesíteni működésében. Az új szervezet jelentőségét jól mutatja, hogy alapítását követően több mint négyszáz további egyetem csatlakozott a hálózathoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nature Positive Universites Alliance-ben részt vevő egyetemek nemcsak tudományos munkájukkal és társadalmi szerepvállalásukkal segítik a biodiverzitás helyreállítását, hanem saját működésüket is fenntarthatóvá teszik. A szervezetnek különös súlyt ad, hogy kezdeményezője a világ talán legpatinásabb felsőoktatási intézménye, az Oxfordi Egyetem. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja részvételével dolgozták ki a szervezeti tagság szigorú kritériumait - írja a Soproni Egyetem közleményében. Az NPUA-nek az oxfordi mellett olyan jó nevű egyetemek is tagjai, mint például a Cambridge-i Egyetem, a King's College, a UCLA vagy a UC Berkeley. A Soproni Egyetem az elsők között csatlakozva - egyetlen magyarországi intézményként - vált a szövetség alapító tagjává. Ez egyben komoly elismerése is eddigi fenntarthatósági erőfeszítéseinek, melyek legfontosabb elemei:

  • az egyetemi kampuszként is szolgáló Botanikus Kert átfogó fejlesztése;
  • az intézmény egyre fokozottabb elmozdulása a karbonsemleges működés felé;
  • a Soproni Egyetem országban egyedülálló erdősítési programja (a „Hűségerdő”).
EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek révén a Soproni Egyetem központi kampuszának működése 2021-re teljesen karbonsemle-gessé vált. Az elért és mérhető eredményekről az intézmény éves jelentésekben számol be. Az új szervezet nem egyszerűen a klímaváltozás hatásainak mérséklése vagy a szénkibocsátás csökken-tése mellett száll síkra, hanem azért, hogy segítse az ökológiai sokféleség, a biodiverzitás fennmara-dását, helyreállítását és fejlesztését. Az NPUA alapító tagsága is bizonyítja a Soproni Egyetem elkötelezettségét, hogy - hagyományaival, szelle-miségével, innovatív működésével, a fenntarthatóság interdiszciplináris kutatását és gyakorlati alkalma-zását előtérbe helyező szemléletével - hazánk első „Zöld Egyetemévé” váljon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt időszakban az egyetem egyre előkelőbb helyeken szerepel a mértékadó fenntarthatósági rangsorokban. Globálisan a legjobb 20 százalékba tartozik, 206. helyezett például a UI GreenMetric World University Rankings-ben, előkelő helyen, a legjobb 25 százalékban szerepel a THE Impact Rankings-ben. Ezeken túl 2022-ben egyetlen magyar egyetemként elnyerte a környezettudatos műkö-dési stratégiákat értékelő International Green Gown Awards (Nemzetközi Zöld Talár Díj) címet is. Az NPUA nem az egyetlen új fenntarthatósági szervezet, amelyben a Soproni Egyetem komoly szerepet vállal. Tavaly ősszel alakult meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja (MEFP), és az intéz-mény - tizenhárom másik hazai egyetem mellett - itt is alapító tagként szerepel.

Címlapkép forrása: Soproni Egyetem

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?