A klímaválság csak a kezdet: nagyon rossz vége lehet, ha nem cselekszünk

A klímaválság csak a kezdet: nagyon rossz vége lehet, ha nem cselekszünk

agrarszektor.hu
A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén. Hozzátette, az ökológiai válságra adott válaszok sok szereplő közti szoros együttműködést követelnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közös erőfeszítések vállalása és megvalósítása terén egy kiemelkedő mérföldkő a Biodiverzitás Egyezmény részes felei által tavaly decemberben Montréalban elfogadott globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégia (GBF). A SWIPE projekt nagyszerűségét bizonyítja, hogy a környezeti bűncselekmények megelőzése, felismerése, feltárása és kezelése tématerületen egy asztalhoz ültette az érintett szervezeteket, intézményeket és támogatást nyújtott számukra abban, hogy a saját munkájukat hatékonyabban, magasabb színvonalon tudják ellátni - tette hozzá a helyettes államtitkár, majd kiemelte: a környezeti bűncselekmények széles köre, amelyek közül kiemelkedik a vadon élő állat- és növényfajok határokon átnyúló, illegális kereskedelme, fajok kipusztulásáért felelős. Az illegális kereskedelemből származó haszon éves szinten megközelítheti a 20 milliárd eurót - írja az AM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyettes államtitkár hozzáfűzte, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét egy rendkívül hatékony nemzetközi egyezmény, a CITES szabályozza, amely éppen az idén ünnepli elfogadásának 50. évfordulóját. Magyarország 1985 óta részes fele az egyezménynek, amelynek hatálya alá 38 ezer növény- és állatfaj tartozik, és az évtizedek során számos fajt védett meg a kipusztulástól.

Balczó Bertalan szerint a jelenleg záruló SWIPE projekt jól mutatja, hogy a környezeti bűncselekmények elleni küzdelemhez elengedhetetlen az érintett hatóságok, mint a CITES igazgatási hatóság, vámhatóság, a rendőrség, a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok, az ügyészek, és bírók, és más ellenőrző szervek összehangolt munkája, felkészültsége és tudatossága. Éppen ezért állt a hiánypótló kezdeményezés mellé az Agrárminisztérium társfinanszírozóként is - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?