Véget ért egy korszak a mezőgazdaságban: erre készülhetnek a magyar gazdák

Véget ért egy korszak a mezőgazdaságban: erre készülhetnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság és a hatékonyság nem egymást kizáró célkitűzések, ezeket össze lehet hangolni - mondta Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója a cég nádudvari sajtótájékoztatóján és szántóföldi bemutatóján. A szakember sorra vette, milyen rövid, közép és hosszú távú kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak a következő évek során, és hogy erre milyen válaszok születtek, mind a szabályozók, mind a nagyvállalatok, mind pedig a KITE Zrt. részéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a precíziós gazdálkodás bevezetése 2011-ben kezdődött el Magyarországon. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg két olyan nagyobb kihívás van, aminek meg kell feleltetni a magyar mezőgazdaságot, ez pedig az Európai Unió által meghatározott Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és a Termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiák. Ezeknél két olyan jelentős változás is lesz, amire a mezőgazdaság egészének reagálnia kell, mégpedig a műtrágyák és az inputanyagok felhasználásának csökkentése. Szabó Levente ugyanakkor beszélt arról is, hogy a növényvédő szerek felhasználásának visszafogásával is lehetséges a mostani hozamok tartása, sőt, a növelésük is.

Hadászi László, a cég innovációs főigazgatója arról beszélt, hogy számtalan új kihívás éri az ágazatot, ami napi szinten határozza meg a munkát. Ezek közül rövid távon a növényvédő szerek kivonása, az új Közös Agrárpolitika bevezetése és az Agroökológiai Program (AÖP) a legfontosabbak, amelyek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a környezetvédelem körébe tartoznak. A szakember kiemelte, hogy a fenntarthatóság olyan folyamat, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövő generációinak lehetőségét a szükségletei kielégítésére. Hadászi László a közép és hosszú távú változások között a digitalizációt és a precíziós gazdálkodást sorolta fel, ez utóbbinál az 5R (jó időben, megfelelő helyre, megfelelő mennyiségben, megfelelő anyagokat, eszközöket és a megfelelő módszerrel) fontosságát hangsúlyozta.

Meg kell értenünk, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszerbiztonságnál

- mondta ki Hadászi László.

A szakember kifejtette, hogy a fenntarthatóság és hatékonyság létezhet egymás mellett, ezt a két célkitűzést pedig össze lehet hangolni. A KITE Zrt. innovációs főigazgatója rámutatott, hogy a közép és hosszútávó változások komoly hatással lesznek a mezőgazdaságra, ugyanis a jövőben a termelés nagyobb szaktudást fog igényelni, meg fog nőni a döntéstámogató rendszerek szerepe, változni fog a beszállítói háttér és az új rendszerszemléletű technológiák bizony drágábbak lesznek a mostaniaknál.

Hadászi László úgy vélte, hogy a legnagyobb változások a növényvédelem területén lesznek. Mint mondta, a kémiai gyomirtás nem fog eltűnni, de a pontos, időzített kezelések kerülnek majd az előtérbe, valamint meg fog erősödni a biológiai növényvédelem is. A nagy biokémiai cégek más területeken is meg fognak jelenni, a biológiai növényvédő szerek piacában pedig már most egy 10-15%-os növekedés figyelhető meg éves szinten. A szakember szerint arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben a fenntarthatósági előírások fogják a termelést meghatározni, a termelés költségei pedig nőni fognak. Emellett nagyobb igény lesz a szaktudásra, meg fog nőni a döntéstámogató rendszerek szerepe, és változni fog a beszállítói háttér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?