Megvan, mi tehetné gazdaságosabbá a mezőgazdaságot: sokan már így csinálják

Megvan, mi tehetné gazdaságosabbá a mezőgazdaságot: sokan már így csinálják

Szászi Zoltán
A bioszén talajjavító hatásaival régóta foglalkoznak nemzetközi és magyar kutatók is. Az Ohio-i Egyetem új eredményei szerint nem csak fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá tudná tenni a mezőgazdaságot, hanem egyenesen negatív szénkibocsátóvá is tehetné a földművelést. Eközben már városi önkormányzatoknál is találtak módot a hasznosítására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bioszén mezőgazdaságban való használata talajjavításra egy jó ideje téma mind a nemzetközi, mind a hazai kutatásban, és a fenntartható gazdálkodás körüli diskurzusban. A bioszén egy biomassza hőbontásával létrejövő anyag, amit pirolízissel állítanak elő. Ez azt jelenti, hogy a növényi vagy állati eredetű szerves anyagot 200-400°C közötti hőmérsékleten, oxigénmentes környezetben, hőkezeléssel bontják le. A folyamat alatt különböző szerves folyadékok és gázok távoznak a biomasszából és a hőkezeléses bomlás eredményeként egy 80% szenet tartalmazó, szilárd anyag jön létre, amit aztán talajjavításra lehet használni. Ennek különlegessége, hogy a hagyományos bomlási folyamatokról eltérően nem kerülnek üvegházhatású gázok a légkörbe.

Ma a bioszéngyártás növekvő szektor az agráriparban. Egy 2019-es jelentés azt jósolta, hogy 2025-re a globális bioszénpiac 3,8 milliárd dollár értéket fog elérni, amit elsősorban széleskörú felhasználása indokol az energiaszektorban, gyógyszergyártásban, illetve az agráriumban és erdészetben. A mezőgazdaságban a regeneratív gazdálkodás kapcsán régóta téma a bioszén használata, ugyanis nem csak hosszú időre köti le a szenet, és javítja a talaj egészségét, de javítja a növények tápanyagfelvételét és a talaj vízmegtartó képességét is.

Negatív karbonkibocsátás?

A bioszén hasznosítása körül már évek óta folynak nemzetközi és magyar kutatások is. Hazánkban például 2014-2016 között a BioFil Kft. az akkori MTA Agrártudományi Kutatóközpont és a BME részvételével egy kétéves kutatás, a Terra Preta projekt keretein belül vizsgálta a bioszén használatát könnyű mechanikai összetételű és savanyú talajok javításában.

Azonban most egy új kutatás az amerikai Ohio-i Egyetemen több, mint kétszáz kutatás terepmunkáinak tanulmányát vetette össze a világ számos pontjáról, hogy alaposabban megvizsgálják a bioszén használatát, különösen olyan üvegházhatású gázok megkötésében, mint a dinitrogén-oxid, szén-dioxid és metán. A Journal of Environmental Quality tudományos lapban publikált tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy a talajba juttatott bioszén mennyisége összefüggésben van a helyi üvegházhatású gázok kibocsátásával. Az értékek változóak, a helyi adottságoktól függően csökkenthetik vagy akár növelhetik is a kibocsátást, azonban az összes eredmény átlaga az, hogy a bioszén használata 18 százalékkal csökkenti a dinitrogén-oxidot, és 3 százalékkal csökkenti a metánt a levegőben.

A talajművelés folyamán a gazdálkodók különböző gépekkel juttatnak trágyát vagy műtrágyát a talajba, és ezzel üvegházhatású gázok termelődnek. Ha meg tudnánk győzni őket arról, hogy a biomassza bioszénné lebontása jótékony hatással van a talajegészségre, a gazdaságra, és még a környezetre is, akkor elérhetnénk, hogy szélesebb körben álljanak át erre a technológiára

- nyilatkozta az Ohio-i Egyetem lapjának Raj Shrestha, a kutatás vezető szerzője.

A földeken maradt növényi melléktermékekből maradt biomassza egy emissziós forrás. A növényi maradványokból a szénnek mintegy 10-20 százaléka kerül vissza a talajba, egy hatalmas része üvegházhatású gázként kerül a légkörbe. Azonban, ha a növényi maradváyok bioszénné bontva vannak visszajuttatva a földbe, akkor a széntartalom 50 százaléka kerül vissza a talajba.

A szénmegkötés növelésével és a kibocsátás csökkentésével negatív kibocsátást érhetűnk el a mezőgazdasági ökoszisztémában

- mondta Raj Shrestha. A kutató azt is hozzátette, hogy 2011 és 2020 között a globális üvegházhatású gázok kibocsátása emelkedett: a szén-dioxid kibocsátása körülbelül 5,6 százalékal, a metán kibocsátása 4,2 százalékkal, és a dinitrogén-oxid kibocsátása 2,7 százalékkal nőtt. Az agrárium pedig ezeknek az értékeknek a 16 százalékáért felel. A vezető kutató szerint a klímaváltozás miatti károk a jövőben csökkenthetők lennének, ha mezőgazdasági és erdészeti szektorok kibocsátása csökkenne.

A svédek belevágtak

A bioszén hasznosítása azonban nem csak kutatók és agroökonómusok témája, civilek, sőt, városi önkormányzatok is foglalkoznak az innovatív felhasználási módszerek megtalálásával. Erre jó példa Stockholm, ahol nagyon eredeti ötlettel állt elő a városvezetés: Kidobott karácsonyfákat bontanak le bioszénné, a pirolízishez termelt hőt pedig a városban fűtésre használják. A svéd főváros egyedi projektjéről nemrég a Euronews számolt be. Stockholm 2015-ben nyert el a Bloomberg szervezet Mayors' Challenge pályázatán egymillió eurót a bioszén alapú városújítási projektjére. Ebből az önkormányzat először is egy pirolízisüzemet épített, ami évente háromszáz tonna bioszént állít elő. A beszámoló szerint ez karbonlábnyom-csökkentésben egyenlő azzal, mintha a város utcáiról hétszáz autót vontak volna ki a forgalomból. Az üzemben a bioszénhez előállított energiát sem hagyják veszni, hanem felhasználják a város távfűtési infrastruktúrájában.

Jonas Dahilof, a stockholmi projekt alapítója elmondta a portálnak, hogy a helyi vezetés azután döntött a fejlesztés elindításáról, hogy megbizonyosodtak róla, a bioszén tényleg hozzájárult a Stockholm környékén a biodiverzitás javulásához. Ekkor fogott össze a város hulladékkezelője, az energatikai osztály és a parkokért felelős osztály a nagyszabású projekt kivitelezéséhez. A bioszéngyár főleg a környékbeli kertészeti hulladékokat, és a nagy mennyiségű kidobott karácsonyfát használja alapanyagnak. A projekt egyébként szerves része Stockholm klímastratégiájának, amely azt tűzte ki célul, hogy a svéd főváros nettó kibocsátása 2040-re nullára csökkenjen.

A svédek példáját követve egyébként más önkormányzatokban is elindultak hasonló tervek. Az amerikai Minneapolis városa nemrég elkezdte a bioszén használatát a város zöld felületeiben és közösségi kertjeiben a talaj javítására. Kalifornia állam pedig főleg az erdőtüzek megfékezése miatt érdeklődik a bioszén iránt, mivel az anyag javítja a talaj vízmegtartó képességét, így csökkenti az erdőtüzek kitörésének esélyeit is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?