Áttörés jöhet a mezőgazdaságban: ez lehet a megoldás a vízhiány ellen

Áttörés jöhet a mezőgazdaságban: ez lehet a megoldás a vízhiány ellen

agrarszektor.hu
A vízhiány világszerte egyre nagyobb problémát jelent, számos humanitárius katasztrófát okozott idáig. Tavaly nyáron az aszály igen keményen sújtotta a legtöbb földrészt. Európában, Kínában, Nyugat-Amerikában és Afrikában tikkasztó szárazság uralkodott. Ez csak az egyik tünete annak a globális tendenciának, hogy egyre nagyobb a vízhiány. A Roland Berger tanulmányt készített a gazdaságot érintő vízhiánnyal kapcsolatos kihívásokról, amely az alternatív vízforrásokra és más megoldási lehetőségekre is kitér.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Roland Berger tanulmányt készített a gazdaságot érintő vízhiánnyal kapcsolatos kihívásokról, amely az alternatív vízforrásokra és más megoldási lehetőségekre is kitér. Évről évre jobban látható, hogy a vízkészletek fogynak. Az üzleti termelékenység nagymértékben támaszkodik a vízre, így a hiány jelentős gazdasági következményekkel is járhat: becslések szerint a vízhiány miatt 2025-re bizonyos földrajzi régiók GDP-je akár hat százalékkal is visszaeshet. A probléma a mezőgazdaságot - amely az összes vízfogyasztás 72 százalékát kiteszi - érinti a legsúlyosabban. De más iparágak, például az élelmiszeripar, a petrolkémia, a gyógyszeripar és még a csúcstechnológiai iparágak is veszélyben lehetnek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az alternatív vízforrások jelenthetik a megoldást?

A fogyatkozó vízkészletek miatt az alternatív vízforrások alapvető fontosságúak a globális szükséglet kielégítéséhez. A Roland Berger tanulmánya szerint a már megtett erőfeszítések ellenére is komoly kihívások elé nézünk.

  1. A csapadékos területeken a legkézenfekvőbb alternatív vízforrás természetesen az eső. Az esővizet azonban - például Flandriában -  még mindig kevéssé használják. Annak ellenére, hogy az átlagos háztartási fogyasztásnak csak az esetek 18 százalékában van szüksége ivóvízminőségre, ma a szolgáltatott víznek nem kevesebb, mint 88 százaléka ivóvíz.
  2. A kevés csapadékkal rendelkező területeken a tengervíz sótalanítás után szolgálhat alternatív vízforrásként. Bár a legújabb fejlesztések ígéretesnek tűnnek, a sótalanítás káros melléktermékek, a sóoldat környezeti hatásai továbbra is problémát jelentenek, így még sok a korlátozás ezen a területen.
  3. A növekvő vízigény kielégítésének egy ideális módja lehet a tisztított szennyvíz újrafelhasználása. A Roland Berger megállapította, hogy Flandriában a szennyvízkezelés 2031-re a háztartások teljes elsődleges vízfogyasztásának mintegy 26 százalékát fedezheti. Ezen túlmenően a folyamatosan rendelkezésre álló, jó minőségű szennyvíz jelentős előnyökkel járhat az olyan intenzív vízfelhasználók számára, mint a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és az adatközpontok.

Az alternatív vízforrások elterjedése mellett a víz másképp történő felhasználása alapvető fontosságú. Az új vízforrások feltárása nem lesz elegendő, a legfontosabb természeti erőforrásunkkal való takarékosabb bánásmód elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben is biztosítsuk vízellátásunkat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaságnak rengeteg erőfeszítést kell tennie

Az élelmiszer-pazarlás kezelése szintén egy kritikus pont. Napjainkban az élelmiszerek nagyjából egyharmada megy kárba, ami közel 1,6 milliárd ember táplálására lenne elegendő és a mezőgazdaságban felhasznált víz közel 25 százalékát teszi ki. A modern víztakarékos gazdálkodási technikákra való áttérés jelentős mennyiségű pazarlást szűntethet meg. Az árasztásos öntözésről a locsoló és a csepegtető öntözésre való áttérés 30-60 százalékkal csökkentheti a vízfogyasztást. Más, még fejlettebb technikák, mint például a hidroponika, az aeroponika és a vertikális gazdálkodás a hagyományos mezőgazdasághoz képest akár 90 százalékkal is csökkentheti a mezőgazdasági vízigényt.

Minden csepp számít

A mentalitásváltás ritkán történik automatikusan, ezért nagy a politikai felelősség a vízpazarlás kezelésében és az újításokba való befektetésben és a vízszolgáltató vállalatok szerepe sem elhanyagolható. A vállalatoknak olyan infrastruktúrába célszerű befektetniük, amely ösztönözheti az újrafelhasználást, a decentralizációt és a hibrid vízrendszereket

- mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29