Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Christian Pfrang professzor elmondta, hogy a kutatócsoportot meglepte, hogy a szennyezésnek milyen nagy hatása van. A kutatók egy hatalmas szélcsatornában végeztek kísérletet, hogy megpróbálják megérteni, mi történik.
Az ózon zavarja a méheket
Az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjából (UKCEH), valamint a Birminghami, a Readingi, a Surrey és a Dél-Queenslandi Egyetemről álló csapat szimulálta a virág által kibocsátott illatot, és megmérte, hogy a különböző szintű szennyezés mellett milyen messzire jut el.
Az ózonszint növekedésével az illet terjedése leromlik, mivel az ózon kölcsönhatásba lép a virágból származó illat kémiájával.
Az élelmiszertermelésre is kihat
Prof. Pfrang elmondta:
A kutatás során a levegőben lévő oxigén és az ózontartalom is növekedett. Tanulmányunk szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a talajközeli ózon által a virágillatra gyakorolt változások miatt a beporzók nehezen tudják ellátni a természeti környezetben betöltött létfontosságú szerepüket, ami az élelmezésbiztonságra is kihat. Az egyszerű megoldás a szennyezés csökkentése, az olyan légszennyező anyagok, mint az ózon és a dízel kipufogógáz szintjének csökkentése.
A méhek az úgynevezett illékony szerves vegyületeket (VOC) használják a növények azonosítására. Ezek célja, hogy a beporzókat a virághoz vezessék anélkül, hogy teljesen megtöltik a levegőt és elárasztják őket. Ez a kémia azonban érzékeny a szennyezés okozta zavarokra, sokkal jobban, mint azt eredetileg gondolták.