Nincs mese: gyökeresen át kell alakulnia az agráriumnak

Nincs mese: gyökeresen át kell alakulnia az agráriumnak

A tudományra, az innovációra és nem egy esetben a helyi tudásra, a kreativitásra alapulva kell átformálni a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, igazságosabb és hatékonyabban működjön – hangzott el az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét megnyitó eseményén. A rendezvény az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO 2023. évi tudományos és innovációs fórumának része, amely igazodik az Élelmezési Világfórum "Az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása felgyorsítja az éghajlatváltozás elleni fellépést" témájához.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy hét az agrártudásról

Az esemény apropója az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét, amelyet a FAO szervezésében Budapesten tartanak október 2-a és 5-e között. A FAO célja, hogy ezen a rendezvényen a kormányok, kutatóintézetek, civil társadalmi szervezetek és a magánszektor számára platformot biztosítson a tudomány, a kutatás, az innováció, valamint a politika és a szakpolitika közötti kapcsolódási mechanizmusok integrációjának szükségleteivel, hiányosságaival és lehetőségeivel kapcsolatos tapasztalatok megvitatására és megosztására.

Stratégiai célok

Mindez kapcsolódik a FAO 2022-31-es stratégiájához is. A FAO 2022-ben jóváhagyott első tudományos és innovációs stratégiája megteremti az alapokat a tudomány és az innováció használatának fokozásához a FAO technikai beavatkozásaiban és normatív iránymutatásaiban.

Ez a stratégia kiegészíti a FAO éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiáját, a FAO magánszektor bevonására vonatkozó stratégiáját és a biológiai sokféleségnek a mezőgazdasági ágazatokban való érvényesítésére vonatkozó FAO-stratégiát is, szervesen kapcsolódva azokhoz.

A technológia, az innováció és az adatok keretén belül a programozási beavatkozások gyorsítóinak tekinthetők. Ennek középpontjában az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása áll, hogy azok hatékonyabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá váljanak a jobb termelés, a megfelelő táplálkozás és jobb környezet elérése érdekében.

Cél az ellenállóbb agrárium

A FAO globális tevékenységének része az európai és közép-ázsiai térségre vonatkozó regionális cselekvési terve is. Az európai és közép-ázsiai agrár-élelmiszeripari rendszerek előtt álló összetett kihívások megoldásához a tudomány, a technológia és az innováció hasznosítására van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?