Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A társadalmi kompromisszum a klímaváltozás miatt szorongó uniós polgárok és a gazdák között elérhető, ha elfogadjuk, hogy a probléma valós, és annak megoldásában a termelők is érdekeltek, valamint nem ők a folyamat felelősei. Az elnök szerint az európai gazdatüntetések világos politikai kockázatot jelentettek az Európai Bizottság számára, ez indokolja a KAP egyszerűsítését szolgáló csomagot. Az adminisztrációs egyszerűsítésekkel a döntéshozók próbálnak bizonyos dolgokban engedményeket tenni, ugyanakkor úgy véli, ha ugyanez a garnitúra kap lehetőséget arra, hogy az európai agrárpolitikát irányítsa, akkor ugyanazon elvek szerint fognak dolgozni, mint eddig - írja a Portfolio.
Mik lehetnek a következmények?
Meggyőződésem, hogy az, amit ma az Európai Unióban zöld agrárpolitika néven előadnak, az nem agrárpolitika, és semmiképpen nem zöld. Ezekkel az intézkedésekkel a sok jó szándékú - fogalmazzunk most így - klímarettegő embernek próbálnak a kedvében járni. Feltehetjük a kérdést, miért jó az, hogy az Európai Unió agrártermelését, ami a világon a legkisebb ökológiai lábnyommal képes jó minőségű élelmiszert fenntarthatóan előállítani, leépítjük. Ezt követően pedig Dél-Amerikából, Ázsiából, Ukrajnából hozzák ide azokat az élelmiszereket vagy alapanyagokat, amiknek az előállításáról semmit nem tudunk, és ezek esetében nyomon követésről nem is beszélhetünk. Óriási környezeti terhelés mellett megtermelt, az élelmiszer-biztonsági követelményeknek nem megfelelő élelmiszert hoznak így Európába. Ez hazardírozás
- vélekedett a NAK elnöke.
Győrffy Balázs úgy véli, hogy szakmai-társadalmi kompromisszumot kellene elérni, amiben a gazdatársadalomnak azt a tényt kell hangsúlyoznia, hogy a termelőknek nem érdekük tönkre tenni a talajt, a folyóvizeket, en bloc a vízháztartást, szennyezni a levegőt, vagy akár kínozni az állatot.
Ellenkezőleg: a valóság az, hogy a termelőknek anyagi érdekük fűződik ahhoz, hogy ezek a termelési eszközök hosszú távon jó minőségben rendelkezésre álljanak. Mert nekünk ez nem csak a környezetünk, hanem egyben termelési eszközök is. A gazdákat nem kell arról meggyőzni, hogy vigyázzanak ezekre.
A legnagyobb problémát ugyanakkor abban látja Győrffy Balázs, hogy ugyanezeket a követelményeket nem várják el az EU-n kívüli termelőktől, akiktől nagy mennyiségben vásárol agrártermékeket és élelmiszert az Unió:
Az a jogi lehetőségünk mindenképpen meglenne, hogy legalább ne rontsuk a jelenlegi helyzetet. Ha az Európai Unióban egy sor követelményt várunk el az élelmiszer megtermelése kapcsán, akkor azt gondolom, az lenne fair, hogyha a külföldivel, harmadik országból ide behozottal szemben is ugyanezeket várnánk el.