Kíméletlen erdőtűz-szezonra számítanak Kanadában

Kíméletlen erdőtűz-szezonra számítanak Kanadában

agrarszektor.hu
Kanadában az előrejelzések szerint a szokásosnál melegebb nyárra kell számítani, átlag alatti csapadékkal - közölték a kormány tisztviselői kedden. A folyamatos aszály nagyon rossz előjel, hiszen így fennáll a veszélye egy újabb pusztító erdőtűz-szezonnak Kanadában, amely közismerten a világ egyik legnagyobb hüvelyes- és gabonatermelője.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kanada tavaly minden idők legrosszabb tűzszezonját élte át: több mint 6600 tüzet észleltek 15 millió hektáron, ami nagyjából hétszerese az éves átlagnak. A kifejezetten enyhe, meleg tél és a kevés csapadék arra késztette a kormányt, hogy már áprilisban felhívják a figyelmet arra, hogy 2024-es év egy újabb "katasztrófa" évnek ígérkezhet tüzek szempontjából - írja cikkében a Reuters.

Idén tavasszal, a Brit Columbia és Alberta nyugati tartományaiban kitört erdőtüzek miatt nagyszabású evakuálásra volt szükség, bár az elmúlt hetekben a május végi és június eleji hűvösebb időjárás csökkentette a tűztevékenységet. Az Agriculture Canada szerint a prériken hulló csapadék, szintén hozzájárult az aszályos állapotok javításához, de az ország 45%-a még mindig rendkívül száraznak számít.

Az időjárási modellek szerint a hőmérséklet a következő három hónapban a szokásosnál melegebb lesz az ország nagy részén, kivéve Brit Columbia partjainál - mondta Jennifer Smith, a Kanadai Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. A modellek a szokásosnál kevesebb esőt jósoltak Kanada középső részeire, de az ország többi területére sem tudtak megbízható előrejelzéssel szolgálni - tette hozzá.

A kanadaiaknak fel kell készülniük az egyre szárazabb és melegebb nyarakra országszerte

- mondta Smith egy sajtótájékoztatón.

A 2024-es tűzszezon eddig sokkal csendesebb, mint a tavalyi évben. Kanadában eddig idén 511 000 hektár égett le, szemben a 2023-as 4,7 millió hektárral. Az erdőtüzek tevékenysége azonban általában júliusban és augusztusban fokozódik. A Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium új levegőminőségi tanácsadó rendszert és napi füst-előrejelzési térképeket vezet be, hogy megfelelően tájékoztathassa a kanadaiakat az erdőtüzek füstje által okozott egészségügyi kockázatokról.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?